2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hazai medvék nem ijedtek meg az árnyékuktól

Február 2-án Szegeden és Budapesten is megkérdezték a barna medvéket, vajon meddig tart idén hazánkban a tél. A Szegedi Vadasparkban Mici és Ursula komótosra vette a figurát, és ugyan reggel még szállingózott a hó, de mire előbújtak, már a hasukra sütött a nap. A fővárosi Hugi is meglátta az árnyékát.

A Szegedi Vadasparkban 2015 óta gondoznak barna medvéket (Ursus arctos). Hagyomány, hogy a vadaspark dolgozói február 2-án medvelest szerveznek, idén ezt már nemcsak személyesen, hanem az állatkert közösségi oldalán is nyomon követhették az érdeklődők.

Reggel ugyan még szállingózott a hó Szegeden, délelőtt viszont már előkukucskált a nap. Fokozta a feszültséget, hogy a vadaspark két medvéje, Mici és Ursula csak nehezen hagyták el a medveházat.

A két szegedi nőstény medve azonban nem ijedt meg az árnyékától! A kifutóban zöldségekből, gyümölcsökből, mézzel és lekvárral bekent péksüteményekből és halból álló svédasztalos menüsor fogadta őket, így ahelyett, hogy visszabújtak volna a medveházba, inkább falatozni kezdtek a finomságokból.

Az MTI tudósítása szerint a legjobban – a hal mellett persze – a mézes kiflik és az almák ízlettek a hölgyeknek, amelyekből a gondozók a „tél” szót rakták ki. Így csakhamar a két medve meg is ette a telet.

A Fővárosi Állat- és Növénykert barna medvéje, Hugi végül meglátta az árnyékát Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Fővárosi Állat- és Növénykert barna medvéje, Hugi a hagyományos medveárnyék-észlelés napján végül szintén meglátta ugyan az árnyékát, de mégis nehéz lenne eldönteni, hogy milyen hosszú tél várható.

„Elég változékony volt ma az időjárás, így nehéz megmondani, milyen következtetést lehet levonni a medveárnyék-észlelésből. Amikor Hugi, a barna medve előjött a barlangjából, még borult volt az idő, de délig kisütött a nap. Aztán megint beborult” 

összegezte az eredményeket az állatkert honlapja. Mindenesetre Hugit is sok-sok finomság várta a kifutóban.

Hugi a hagyományos medveárnyék-észlelés napján, 2022. február 2-án, egy borongósabb pillanatban Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A tavaszkezdő napként is emlegetett február másodikához, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez két különböző, állatokhoz kapcsolódó időjárás-előrejelző népi bölcsesség is kötődik hazánkban.

Akik a farkasokra fókuszáltak, azok szerint: „Gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy süssön a nap!” Ugyanis ha ezen a napon szép, enyhe idő van, akkor még sokáig elhúzódik a tél.

De ugyanerre jutottak azok is, akik a barna medvékhez kötötték megfigyelésüket: 

„Ha meglátja árnyékát, azaz süt a nap, akkor visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha azonban odakint csikorgó hideggel szembesül, érzi, vagy talán tudja, hogy hamarosan tavaszodni kezd” 

– részletezte az MTI beszámolója.

Neked ajánljuk
A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam