2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Apró sárga hírnökök jelzik a tavasz közeledtét

Varga György, az MTI fotósa picinyke, élénksárga virágokat kapott lencsevégre február első napján a keszthelyi Festetics-kastély parkjában. Sokan úgy tartják, ha virágozni kezdenek ezek a virágok, akkor közel már a tavasz. A sárga szőnyeget alkotó kis foltokat magyarul éppen ezért téltemető virágoknak hívjuk.

Latin nevük: Eranthis hyemalis. 

Az Eranthis hyemalis általában február végén borítja virágba az erdők avarszintjét, ezért gyakran télikének is nevezik. Magyarországon nem őshonos a virág, azonban a 17. századi betelepítését követően a kertekből, gyümölcsösökből, parkokból vagy temetőkből kivadulva erdeinkben is szétterjedt 

írta a sajtóban terjedő vidám fotók kapcsán a Nyugat.hu.

Nyílik a téltemető Zalában, a keszthelyi Festetics-kastély parkjában Fotó: MTI/Varga György

A télike vagy téltemető Magyarországon 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 5 ezer forint 

– tette hozzá a híroldal. Mielőtt még valaki elindulna egy csokor télikét szedni, fontos észben tartani, hogy ezt az üde sárga szőnyeget csak megcsodálni szabad, megbontani természetkárosítás volna.

Sokan úgy tartják, ha felbukkannak ezek a virágok, akkor közel már a tavasz Fotó: MTI/Varga György

Az MTI fotósa 2022. február 1-jén fotózta le a sárga apróságokat, a népszerű hiedelem szerint tehát talán készülhetünk a tavaszra.

Ennek ellentmond, hogy a február második napjához kötődő mormota- és medvejóslások egyáltalán nem kecsegtettek korai télvégével, a barlangjukból előbújó időjósok legalábbis hazánkban idén megláthatták az árnyékukat, tehát e másik időjósló hiedelem szerint hosszú lesz még a tél.

Neked ajánljuk
Barátod, a pitypang – Levél az emberekhez A talált madárfiókák többsége nem árva, nem kell megmenteni őket A sokhasznú mézontófű (videó) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: nyugat.hu
Vissza
Hírfolyam