2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Punxsutawney Phil szerint még 6 hétig tart a tél

Szerte a kerek világról több ezren gyűltek össze a Punxsutawney nevű pennsylvaniai kisvárosban február 2-án pirkadatkor a Gobbler's Knob nevű dombocskán, hogy személyesen ellenőrizhessék: Phil, a mormota odújából előbújva meglátja-e idén az árnyékát. A tét hatalmas: Phil jósolja meg, meddig tart Észak-Amerikában a tél.

Még hat hétig tart a tél Észak-Amerikában Phil, a pennsylvaniai rágcsáló 2022-es mormotanapi jóslata szerint. A néphagyomány úgy tartja, csak akkor várható korai tavasz, ha a mormota nem látja meg mormotanapon az árnyékát.

Phil a feljegyzések szerint 1887 óta jósol, eszerint a Punxsutawney Phil elnevezés nem konkrét mormotát, hanem inkább hivatalt jelöl, a több mint egy évszázados hagyománynak pedig mindössze tíz évéről nem találtak krónikát.

Phil már több mint százszor tette le a voksát a hosszú tél mellett, ritkaságszámba ment, hogy két éve például korai tavaszt jósolt.

Az 1887 óta tartó hagyomány szerint ha Phil február 2-án meglátja az árnyékát, az azt jelenti, hogy még hat hétig tart a tél a térségben Fotó: MTI/AP/Barry Reeger

A pandémia persze kicsit beleszólt az ügymenetbe, de azért tavaly is megtartották a jóslást, csak online közvetítették a ceremóniát, amelyet világszerte mintegy 15 ezren követtek élőben. A Pittsburghtől 105 kilométerre fekvő településen akkor 150 kartonfigura helyettesítette a járvány miatt hiányzó turistákat.

Különös fordulat, hogy Punxsutawney Philnek idén akadt egy kihívója: a New York-i Chuck korai tavaszt vár a Staten Island-i kerületi ügyész, Michael McMahon szerint, aki a helyi állatkertben, azaz Chuck otthonában elnökölte az ottani mormotanapi eseményt.

A. J. Dereume, a helyi mormotaklub egyik gondozója tartja a kezében Punxsutawney Philt, az időjós mormotát 2022. február 2-án Fotó: MTI/AP/Barry Reeger

Eric Adams, New York polgármestere nem vett részt a ceremónián – áll az MTI beszámolójában. De videóüzenetben azért hozzászólt az eseményhez:

„Chuck már 1981 óta nagyon pontos előrejelzéseket ad. Azt hiszem, minden New York-i nevében mondhatom, Chuck, légy szíves, ne lásd meg az árnyékodat".

Az Idétlen időkig, azaz Groundhog Day című filmklasszikus 1993-as előzetese Forrás: Movieclips Classic Trailers/YouTube.com

A mormotajóslás egyébként német eredetű hagyományát a Bill Murray és Andie MacDowell főszereplésével készült Idétlen időkig című film tette világszerte ismertté. 

Neked ajánljuk
Készítsünk sárgyűjtő helyeket a fecskék védelmében Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Találós kérdések gyerekeknek válaszokkal – Erdei állatok (videó) Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam