2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kereskedelmi célú tigristenyésztés leállítását követelik állatvédők a Dél-afrikai Köztársaságtól

A nemzetközi jogszabályokat kijátszva a Dél-afrikai Köztársaság lehetővé tette, hogy a legális oroszlánszaporítás mintájára virágzó üzletággá váljon az országban a kereskedelmi célú tigristenyésztés is – hívta fel a figyelmet kedden Johannesburgban a Négy Mancs globális állatvédő szervezet.

A Négy Mancs adatai szerint a Dél-afrikai Köztársaság 359 tigrist exportált 2011 és 2020 között, közülük 225-öt állatkerteknek adtak el. Az exportált mennyiség csaknem egytizedét teszi ki a világon vadon élő tigrispopulációnak.

A tigris nem őshonos Afrikában, ezért nem élvezi a törvény védelmét sem. Nincs semmiféle adat sem arról, hogy hány ilyen nagymacska élhet a kontinens déli részén fekvő országban.

A Négy Mancs szerint az oroszlánszaporítás mintájára az elmúlt években elterjedt a hasonló célból történő tigrisszaporítás is, ami veszélyt jelenthet az amúgy is kihalás fenyegette fajra.

Dél-Afrikában legálisan lehet oroszlánokat tenyészteni vadászati célból, és azért is, hogy csontjukat Ázsiába exportálják.

A szervezet azt szeretné, ha a Dél-afrikai Köztársaság felhagyna az összes nagymacskaféle kereskedelmi célú tenyésztésével, mivel azok populációja részben az ázsiai üzlet miatt hanyatlik. „Azt kérjük Dél-Afrikától, hogy ne támogassa többé ezt a kereskedelmet, legyen a vadvilág védelmezője, ne pedig egy hanyatló fajjal való üzletelés fenntartója” – mondta Kieran Harkin.

A szakértő szerint a nagymacskák testrészeinek legnagyobb exportőreként Dél-Afrika megkerüli azokat a nemzetközi egyezményeket, amelyek tiltják a tigrisek tenyésztését a testrészeikért.

Fotó: I, Babirusa/Wikimedia Commons/cc by
Neked ajánljuk
A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam