2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A párizsi klímaegyezmény teljesítése kevés lehet a trópusi korallok megóvásához

Ha sikerülne is az iparosodás előtti szinthez képest másfél fokban maximalizálni a globális felmelegedést, a tengeri állatoknak élőhelyet, mintegy félmilliárd ember számára pedig megélhetést biztosító korallzátonyok több mint kilencven százaléka kezelhetetlen mértékű hőstressznek lenne kitéve.

A PLoS Climate oldalán publikált tanulmányban a Leedsi Egyetem kutatói történelmi adatok és legfrissebb klímamodellek elemzése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a világ koralljaira leselkedő veszély még a 2018-as IPCC-jelentés akkor pesszimistának tűnő becslésénél is katasztrofálisabb lehet – ismertette a Science Daily.

Számításaik szerint ugyanis a másfél fokot elérő felmelegedés nem „csak” a korallok 70-90, hanem akár több mint 90 százalékának fennmaradását is veszélybe sodorhatja.

„Eredményeink alátámasztják a rideg valóságot: a korallok szempontjából nincs olyan, hogy biztonságos mértékű felmelegedés”

– hangsúlyozza a tanulmány vezető szerzője,  Adele Dixon. 

Az elmúlt évtizedekben a föld trópusi korallzátonyainak 84 százaléka a hőhullámok között elegendő időhöz jutott, hogy a forróság hatására fellépő korallfehéredésből regenerálódni tudjon. A mostani kutatás szerint azonban 1,5 fokos felmelegedésnél már csak a korallok 0,2 százaléka számára áll majd elég idő rendelkezésre a felépüléshez, 90,6 százalékuk pedig elviselhetetlen hőstressznek lesz kitéve.

Az egyes korallzátonyok egészsége szempontjából meghatározó jelentőségűek azok a területek, amelyek a tengeráramlások, illetve a mélyebb, hideg víz feláramlása nyomán „menedéket” (thermal refugia) nyújtanak: az alacsonyabb helyi hőmérsékleti viszonyok  biztosításával esélyt adnak a felépülésre.

Jelenleg a világ számos pontján léteznek ilyen területek, azonban a klímaváltozás az ezeket kialakító óceáni jelenségek működését is megzavarja – a kutatók modelljei alapján a felmelegedéssel a ma ismert 12 régió helyett mindössze kettőben: Polinézia és a Korall-háromszög területén maradhatnak fenn az óceánok melegedésének következményeit ellensúlyozni képes területek.

A tanulmányt készítő szakemberek hangsúlyozták: a korallok megmentéséhez a szükséges helyi beavatkozások – a vízminőség javítása, az alacsonyabb hőmérsékletű területek feltérképezése és különleges óvása, a halászat és a turizmus szabályozása mellett – a klímaváltozást okozó gázok kibocsátásának azonnali visszaszorítása is feltétlenül szükséges.

Neked ajánljuk
A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam