2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A turbinákon áthaladó halak ötöde az energiatermelő lapátok áldozatává válhat

Német kutatók elsőként készítettek globális becslést a turbináknak áldozatul eső halak számáról. Céljuk a vízi erőművek ökológiai hatásainak pontosabb felmérése mellett a veszély csökkentésére alkalmas típusok és a hatékony védelmi megoldások azonosítása volt. 

A Leibniz-intézet vízi ökológiával és az édesvízi halászattal foglalkozó egységének kutatói terepfelmérések során 15 ország 122 vízi erőművének hatását vizsgálták egy 75 halfaj és 275 ezer egyedi példányból felállított adatbázist hozva létre.

Eredményeik alapján a turbinák mellett áthaladó halak 22,3 százaléka elpusztul, vagy legalábbis súlyos, potenciálisan halálos kimenetelű sérüléseket szenved.

Mivel a vízenergiát hasznosító erőművek terjeszkedése folyamatos – Európában 21 ezer működik, és további 8500 létesítése tervben van –, a lehetséges ártalmak felderítése és az elkerülésükre vagy legalábbis csökkentésükre rendelkezésükre álló lehetőségek felderítése különösen fontos.

A Conservation Biology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány alapján a kockázat nemcsak a turbina típusától, illetve a hal korától és méreteitől függ, de fajonként is változik. A nagy távolságokat bejáró, a folyó és a tenger között – mint például a lazac, a tokhal vagy az angolna – vagy a folyón belül vándorló, úgynevezett potamodrom halak, különösen nagy veszélynek vannak kitéve.

Minél nagyobb példányról van szó, annál nagyobb valószínűséggel válik végzetessé a lapátok közti átkelés.

A turbinák szempontjából a sebesség a döntő: a kis fordulatszámú berendezések bizonyultak kevésbé problémásnak – mint például a vízkerekek, illetve a VLH- (nagyon alacsony fejű) turbinák – de az erőművek konfigurációján is sok múlik.

Jó példával járnak elöl azok a turbinák, amelyek kiépítése és működtetése is a halpusztulás minimalizálását szem előtt tartva valósult meg, miközben modern és működő halátjárók biztosításával igyekeznek elejét venni, hogy a halak egyáltalán a turbinák közelébe kerüljenek.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a halbarát turbinák fejlesztése, illetve a hagyományos turbinák átalakítása érdekében szabványosított, ellenőrzött módszerekre és ezek valós, terepi körülmények között végzett értékelésére lenne szükség. A megfelelő szabályozás kialakítása, a halvédelemmel kapcsolatos szabványok kidolgozása az erőművek sokasodása mellett fontosabb, mint valaha.

Neked ajánljuk
A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam