2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vándorló vízimadarak védelméről rendeznek konferenciát Budapesten

Szeptember 26. és 30. között, Budapesten rendezik meg az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás (AEWA) legfőbb döntéshozó szervének 8. konferenciáját.

Február 2. a vizes élőhelyek világnapja: 1971-ben ezen a napon írták alá a ramsari egyezmény néven ismertté vált nemzetközi megállapodást a vizesélőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért.

A világnapon született döntés értelmében Budapesten rendezik meg az AEWA legfőbb döntéshozó szervének 8. konferenciáját

– közölték az MTI-vel szerdán az „Egy a Természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás szervezői. A magyar kormány által is támogatott eseményre eredetileg a világkiállítás részeként, 2021. október 5. és 9. között került volna sor a központi rendezvények otthont adó Hungexpón, a konferenciát azonban akkor a koronavírus-járvány miatt későbbre halasztották.

A felek – miután figyelembe vették a nemzetközi ülésnaptárt és a továbbra is tartó világjárvány 2022 őszére várható fejleményeit – most megállapodtak az új időpontról.

Ez is bizonyíték arra, hogy az alig pár hete, 2021. december végén zárult „Egy a Természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás programsorozatnak több pozitív hozadéka is van – hangsúlyozza a közlemény, hozzátéve: az AEWA titkársága köszönetet mondott a magyar kormánynak a konferencia megszervezése érdekében tett erőfeszítéseiért, valamint a halasztás miatti rugalmasságért.

Az AEWA – amelyhez Magyarország is csatlakozott – 1999-ben lépett hatályba, és 235 vizesélőhelyekhez kötődő madárfajt oltalmaz a dél-afrikai pingvintől az északi tengeri lundáig, köztük Magyarország valamennyi vízimadarát is. Az egyezmény hatálya alá eső terület Kanada és Oroszország északi részétől Afrika legdélebbi pontjáig nyúlik.

Neked ajánljuk
Először észleltek tengeriszivacs-fehéredést Új-Zélandon Delfineket mentettek a Cape Cod-öbölnél Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam