2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csaknem tízezer ismeretlen fafaj lehet még a világon

A tudomány jelenleg 64 100 fafajt ismer, a még leírásra váró fajok aránya a tapasztalatok szerint 14 százalékra tehető, ebből következtettek a még ismeretlen fafajok számára a tudósok, akik szerint egészben biztosan vannak köztük olyan igazi ritkaságok, amelyek a klímaváltozás nyomán kipusztulhatnak, még mielőtt megismernénk őket.

Világszerte mintegy 9200 fafaj várhat még a felfedezésre – állítja egy nemzetközi kutatócsoport a PNAS tudományos folyóiratban.

A Jingjing Liang, az amerikai Purdue Egyetem (Indiana állam) kutatója által vezetett tudóscsoport az egész földkerekséget felölelő feljegyzéseket vizsgálta meg, amelyekben számtalan fafaj 38 millió példányát írják le.

Az adatok tanulmányozásából arra a következtetésre jutottak, hogy a Földön összesen 73 ezer fafaj létezhet, 14 százalékkal több, mint amennyit ma ismerünk.

A biológusok előtt még ismeretlen fafajok legnagyobb hányada, 43 százaléka Dél-Amerikában él, főleg az esőerdőkben, de 2200-féle még nem tanulmányozott fafaj létezhet Európában és Ázsiában is – írják a kutatók hétfőn publikált tanulmányukban.

Neked ajánljuk
A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam