2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Izland 2024-től leszámol a bálnavadászattal

A világban még bálnavadászattal foglalkozó három ország egyikeként Izland 2024-től le akarja állítani a vadászatot a csökkentő kereslet és a japán konkurencia miatt. A kelet-ázsiai ország a bálnahús legfőbb felvevőpiaca.

„Ha nem merül fel ellenérv, kevés ok akad engedélyezni a bálnavadászatot 2024-től, amikor a jelenleg érvényes kvóták lejárnak. Kevés bizonyíték van arra, hogy ennek a tevékenységnek gazdasági előnye lenne” – jelentette be a kormánypártok közé tartozó Baloldali-Zöld Mozgalomban politizáló halászati miniszter, Svandís Svavarsdóttir a Morgunbladid című izlandi napilap véleményrovatában megjelent írásában.

A bálnavadászat jelenleg Izlandon, Norvégiában és Japánban engedélyezett.

A 2019-ben felülvizsgált izlandi kvóták 2023-ig évente 209 közönséges barázdásbálna kilövését engedélyezik, amely a kék bálna után a második legnagyobb emlős, valamint 217 csukabálnáét, amely a legkisebb cetfélék közé tartozik.

Munkások darabolják fel a kereskedelmi célú bálnavadászat izlandi engedélyezése óta a harmadik barázdás bálnát 2006. október 26-án a Reykjaviktól északra fekvő kikötőben
Fotó: MTI/EPA/Gisli Pall Gudjonsson

Három év óta azonban az engedéllyel rendelkező két legnagyobb vállalat leállóban van, egyikük 2020 tavaszán jelentette be, hogy végleg felhagy a bálnavadászattal. Az elmúlt három nyári szezonban mindössze egy bálnát öltek meg, egy csukabálnát 2021-ben.

A leállás oka a japán konkurencia – az ország a bálnahús legfőbb felvevőpiaca.

Japán 2019-től újból megkezdte a kereskedelmi bálnavadászatot, amióta kilépett a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC).

2018-ban, az utolsó nyáron, amikor még folyt bálnavadászat az izlandi vizeken, 146 közönséges barázdásbálnát és hat csukabálnát öltek le.

Az IWC 1986-ban betiltotta a kereskedelmi célú bálnavadászatot, de Izland, amely ellenezte a döntést, 2003-ban ismét vadászni kezdett. Izlandon jelenleg egyedül a kék bálna vadászata tilos.

Neked ajánljuk
Egy madárfajt védve a macskák elzárását rendelték el egy német városban Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam