2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ritka nevadai vadvirág élőhelyét védik egy lítiumbánya-beruházástól

Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatának javaslata szerint úgynevezett kritikus élőhellyé nyilvánítanák a területet, amelyen a Tiehm-hajdina él – a földkerekségen egyedül azon a helyen. Emellett felvennék a veszélyeztetett fajok listájára is a növényt, hogy így óvják meg egy tervezett lítiumbánya fenyegetésétől.

A Tiehm-hajdina (Eriogonum tiehmii) mintegy 4 hektárnyi területen él a Silver Peak hegységben, Tonopah településtől nyugatra, Renótól mintegy 300 kilométer távolságra.

Ez az egyetlen hely a világon, ahol ez a 15 centi magas, bokrok közé ékelődő sárga vadvirág megél.

Ezt a virágot akarják megvédeni a lítiumbányászattól Fotó: biologicaldiversity.org

A faj fennmaradása azonban veszélybe került, mivel egy lítiumbánya létesítését tervezik ezen a helyszínen. Ugyanakkor az elektromos járművekben használt lítiumakkumulátorok kulcsfontosságúak az amerikai kormány klímaváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos terveiben.

Az ausztráliai székhelyű Ioneer bányavállalat szerint a növényfaj védelme „nem lesz lényeges hatással a tervezett kitermelésre”. A cég a tervezés során figyelembe vette a környezetvédelmi szempontokat, hogy a bánya ne veszélyeztesse a faj megőrzését – állítják a közleményükben.

A természetvédő szervezetek, amelyek a faj védelméért kampányoltak, üdvözölték, hogy a kormányhivatal 368 hektárnyi védett területet jelölt ki a növény számára.

Mint mondták, az üzenet egyértelmű: a Tiehm-hajdina őshonos élőhelyének védelme az egyetlen mód kihalásának megakadályozására. A ritka növényfajt, amelyből kevesebb mint 30 ezer példány létezik, várhatóan szeptemberben nyilvánítják veszélyeztetetté.

Neked ajánljuk
Nálunk ritka citrombillegetőt láttak Szatymaz közelében Érdemes szombaton elnézni a Füvészkertbe Miért jó gombát fogyasztani? Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam