2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Afrika legambiciózusabb mangrove-újraerdősítési programját valósítják meg Mozambikban

A délkelet-afrikai ország tenger- és vízügyi minisztériuma bejelentette, hogy 30 év alatt 100 millió mangrovefát ültetnek a 2500 kilométeres tengerpart mentén, hogy helyreállítsák a viharok és a tűzifagyűjtők által megtizedelt mangroveerdőket.

Afrika legambiciózusabb mangrove-újraerdősítési programját valósítja meg Mozambik, amelynek tengerpartját megviselték a közelmúlt heves trópusi viharai.

Az újraerdősítést főleg az ország középső részén fekvő Sofala és Zambezia tartomány partvidéke mentén végzik, ahol 185 ezer hektár mangroveligetet állítanak hely.

A projekt során akkora területet telepítenek be mangrovéval, mint London, Párizs és Manhattan területe együttvéve.

Ilyen nagyszabású projektre még nem volt példa – jelentette ki Vahid Fotuhi, akinek az egyesült arab emírségekbeli cége, a Blue Forest támogatja a faültetést.

Az erdősítés célja évi 200 ezer tonna szén-dioxid semlegesítése. Ez annyi, mintha 50 ezer fosszilis üzemanyagú gépkocsit vonnának ki a forgalomból – közölték. A program során műholdas képalkotás segítségével kutatják fel a leginkább megritkult mangroveerdőket.

Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Az üvegpalackok többutas megoldások helyett ma szó szerint az útban végzik Metrózni fejedelmi élmény Koncert a kárpátaljai árvákért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam