2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Komolyabb védelmet követelnek a természetvédők a koaláknak

Nagyobb védelmet nyújtó természetvédelmi besorolásért lobbizik a koaláknak Ausztráliában az ország egyik legjelentősebb természetvédelmi szervezete, miután felmérték a faj természetes élőhelyének pusztulását.

Ausztrália ikonikus erszényese 25 ezer hektár természetes élőhelyet veszített azóta, hogy a koalát sebezhető fajként ismerték el. A szövetségi kormány 63 fejlesztési tervének megvalósulása nyomán további 25 ezer hektárnyi koalaélőhely pusztulhat el – közölte jelentésében az Australian Conservation Foundation (ACF).

A koalákat különösen érzékenyen érinti természetes élőhelyük pusztulása, mert az állatok egyetlen tápláléka az eukaliptuszfa levele. Becslések szerint csak az elmúlt három évben a populáció 30 százaléka veszett oda.

Az ACF szerint sebezhetőről veszélyeztetettre kellene emelni a koalák természetvédelmi státuszát. A kormány illetékes tanácsadó testülete is javasolta már ezt, de nem történt semmi.

Két koalakölyök, Bai'yali és Holly a sydneyi Taronga Állatkertben
Fotó: MTI/EPA/Taronga Ausztrál Állatvédő Társaság

Január végén az ausztrál szövetségi kormány rekordösszegű, 50 millió ausztrál dolláros (11 milliárd forint), négy évre szóló csomagtervet jelentett be a koalák védelmére, de

a természetvédők szerint a „pénzkidobás” helyett inkább le kellene állítani az erszényesek élőhelyének felhasználását üzleti – bányászati, út- és lakásépítési – célokra.

A pénzt az elpusztult élőhelyek helyreállítására, a koalapopuláció tanulmányozására és a koalák egészségével kapcsolatos kutatások kiterjesztésére fordítják. Az újabb csomaggal 74 millió ausztrál dollárra emelkedik az összeg, amelyet a szövetségi kormány a koalák védelmére fordít 2019 óta.

A koalák Ausztrália egyik legszeretettebb és legismertebb jelképét jelentik, és eltökélt szándékunk, hogy megvédjük őket az eljövendő nemzedékek számára – mondta Scott Morrison miniszterelnök a csomagtervet bejelentve.

A csak Ausztráliában őshonos fajt az elmúlt évtizedekben megtizedelték az erdőtüzek, a betegségek – köztük a nemi úton terjedő és az emberek körében is ismert chlamydia fertőző betegség – és a közlekedési balesetek.

Több mint 60 ezer koala pusztulhatott el, sérülhetett meg vagy károsodott más módon a 2019–20-as bozóttüzekben. A vadon élő egyedek száma egyes becslések szerint nem lehet több 100 ezernél, mások szerint elérheti a 330 ezret is.

A koalák főleg a keleti államok eukaliptuszerdeiben élnek, és 20 éves életkort is megérhetnek.

Neked ajánljuk
A koalákat védve vásárolt fel erdős vidékeket az ausztrál állam A koalákat védve vásárolt fel erdős vidékeket az ausztrál állam Egy app segítségével figyelmeztetnék az ausztrálokat: rengeteg állatfaj pusztul ki a kontinensen A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam