2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyes a szabadtéri tűzgyújtás is

A szabadtéri tűzgyújtás, a zöldhulladék-égetés veszélyeire figyelmeztetett csütörtöki közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), azt követően, hogy az elmúlt hétvégén 230 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Ez azt jelenti, hogy a főleg gondatlanságból bekövetkezett tűzesetek során, két nap alatt mintegy 840 futballpályányi terület égett le. Mint írják:

tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, ami jelentősen veszélyezteti a természeti és épített környezetet.

Ezért minden esetben figyelembe kell venni a helyi önkormányzati szabályozásban foglaltakat, ami általában csak kivételes esetekben engedélyezi a szabadtéri égetést.

Fotó: pexels.com/Kindel Media

Amennyiben a települési önkormányzat lehetőséget biztosít a zöldhulladék égetésére, alapszabály, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni, és már a tűzgyújtás időpontjában rendelkezésre kell állnia az oltáshoz szükséges víznek.

Az is segít, hogyha egy lapáttal földet hányunk a parázsra, illetve a feltámadó szél esetén abba kell hagyni az égetést.

A szabadtéren keletkező tüzek másik gyakori oka az eldobott, égő cigarettacsikk. Ezért a csikket soha senki ne dobja el, egy esetleges kirándulás alkalmával gyűjtsék tárolóban!

Arra is figyelmeztetnek, hogy tábortüzet csak kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A parazsat pedig homokkal, vagy földdel célszerű elzárni a levegőtől.

Neked ajánljuk
A gyenyiszovai ember jól bírta a szélsőséges hőmérsékleteket (videóval) Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás Az utolsó két megyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam