2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világító halászhálókkal mentenék a cápákat, rájákat és teknősöket (videóval)

Egy új kutatás szerint zölden világító halászhálókkal majdnem teljesen elejét lehet venni annak, hogy véletlenszerűen az eresztőhálókba gabalyodjanak a cápák, a ráják és a tengeri teknősök, vagyis olyan élőlények, amelyeknek kifogása nem célja a halászatnak.

Az úgynevezett „járulékos fogás” teszi ki a világ halászatának 40 százalékát, azaz 38 millió tonnát. A Current Biology című folyóiratban publikált kutatás résztvevői a hagyományos és a megvilágított eresztőhálók működését hasonlították össze a mexikói Baja California állam partjai mentén.

A fénylő halászhálók esetében 63 százalékkal volt kisebb a járulékos fogás, a cápák, a ráják és a teknősök esetében pedig 95 százalékkal zuhant a csapdába került tengeri állatok száma.

A világító háló próbája Fotó: NOAA Fisheries

A kutatók nem tudják, hogy a LED-világítás miért működik ilyen nagy hatásfokkal egyes fajok, így a cápák esetében. Jesse Senko, az Arizonai Egyetem biológusa, a kutatás vezetője csak feltételezi, hogy a fény figyelmeztető vagy elrettentő hatással van az állatokra. Ugyanakkor nincs magyarázat arra, hogy a halakat miért nem tartja távol a világítás.

A fénylő halászhálók használata nagyban segítené a kihalás fenyegette fajok védelmét,

de a LED-világítás felszerelése és működtetése jelentős költséggel járna, amit a halászok nehezen engedhetnének meg maguknak, főleg a fejlődő országokban. Jesse Senko ezért most olyan, napenergia táplálta világítással kísérletezik, amely egy héten át működhetne 30 percnyi napfényfelvétellel.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) vezető programmenedzsere, Michael Osmond ígéretesnek nevezte az új technológiát, amelyre szerinte égetően szükség lenne, mert a járulékos fogás a kihalás felé sodor számos fajt.

Az alábbi videó jól érzékelteti, hogy mit is jelent a „járulékos fogás”.

Neked ajánljuk
Delfineket mentettek a Cape Cod-öbölnél Újabb korallfehéredés sújtotta a Nagy-korallzátonyt Először észleltek tengeriszivacs-fehéredést Új-Zélandon Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam