2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A korlátozások feloldásával visszatértek az orrszarvúvadászok

A járványügyi korlátozások lazulásával párhuzamosan élénkül az illegális orrszarvúvadászat a Dél-afrikai Köztársaságban, főleg a kevésbé védett magánrezervátumokban.

A mélypontot jelentő 2020. évi 394-gyel szemben tavaly 451 orrszarvú esett vadorzók áldozatául, ami 15 százalékos növekedés – jelentette be a dél-afrikai nemzeti parkok igazgatósága, a Sanparks.

A tavalyi veszteség 24 százalékos csökkenést jelent a 2019-ben, a koronavírus-járványt megelőző évben elpusztított 594 állathoz képest – a hathatós biztonsági intézkedéseket életbe léptető nagy nemzeti parkokban 247-ről 209-re csökkent a tülkükért megölt rinocéroszok száma, azonban aggasztóan megemelkedett a magánrezervátumokban.

A vadorzók 327 orrszarvút a nemzeti parkokban vagy az állami rezervátumokban öltek meg 2021-ben, 124 állatot a magánrezervátumokban.

Fotó: pexels.com

A Természetvédelmi Világalap (WWF) attól tart, hogy véget ért a szünet, amelyet a koronavírus-járvány okozott a vadorzásban 2020-ban, és „a korlátozások feloldásával az orvvadászok is visszatértek”. Úgy tűnik, hogy az újra aktivizálódó vadorzók a kisebb, magántulajdonban lévő vadasparkokat vették célba, mivel azok könnyebben támadhatók.

A Dél-afrikai Köztársaság kulcsfontosságú szerepet tölt be a kihalás fenyegette faj védelmében, mert a világ vadon élő orrszarvúinak 80 százaléka ott található.

Neked ajánljuk
A madárfajok csaknem felének csökken a populációja Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Vad Dél-Afrika – Óriások földje (természetfilm) Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam