2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vadonban már kihalt antilopok érkeztek Debrecenbe

Két kardszarvú antiloppal gazdagodott a debreceni állatkert egy fajmegőrző program keretében. Az Afrika-panoráma kifutójában már megtekinthető a Lipcséből érkezett Katja és Kirsten névre hallgató hatéves anya és kétéves lánya.

Az antilopok egyedülálló természetvédelmi értéket képviselnek, mivel olyan fajhoz tartoznak, amelyet 2000-ben hivatalosan is a vadonban kihaltnak nyilvánítottak.

A tenyészeti sikereknek köszönhetően a világ állatkertjei népes állománynak adnak otthont, és már 1985 óta aktívan részt vesznek a visszatelepítési programokban. A debreceni állatkert 2009-ben kezdett a faj tartásába, a hazai állatkertek közül egyedüliként, és az akkor érkezett pár mindkét tagja szép kort élt meg.

Az intézmény reményei szerint hamarosan sikerül megfelelő hímmel kiegészíteni a debreceni csapatot, amely így bekapcsolódhat majd a fajmegőrzési célú tenyésztésbe is.

Katja és Kirsten Fotó: dehir.hu

Az egykor egész Észak-Afrikában elterjedt kardszarvú antilop (Oryx dammah) nevét szablyaszerűen görbülő, hegyes, átlagosan egy méter hosszú szarváról kapta. Testfelépítése és táplálkozása remekül alkalmazkodott a sivatagos és félsivatagos élőhelyekhez és az esetleges vízhiányhoz: 46 fokos testhőmérséklet mellett sem kezd verejtékezni, így akár hónapokig is megél ivóvíz nélkül, pusztán az elfogyasztott fűfélék nedvességtartalmát hasznosítva.

A természetben egy-egy domináns bika által vezetett, maximum 40 fős csordákat alkot, amelyek akár több száz kilométert is vándorolnak megfelelő legelőhely után kutatva. A természetes élőhelyéről való eltűnésének oka a legeltetés miatti élőhelyvesztés és táplálékhiány, illetve a túlzott vadászat. Az IUCN vörös listája szerinti vadon kihalt besorolás mellett szerepel a washingtoni egyezmény (CITES) nemzetközi kereskedelemmel szemben védettséget nyújtó I. mellékletében is.

Neked ajánljuk
Érdemes szombaton elnézni a Füvészkertbe Sikeres és folytatódik a Vadvirágos Budapest program Gyereknap a gólyák világában Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam