2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

220 barna medve kilövését tervezik Romániában

A medveveszélyt megelőző kilövési kvótát vezetne be a román környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium. Az erről szóló rendelettervezetet a tárca honlapján bocsátották közvitára.

A tervezet 220 barna medve kilövésére tesz javaslatot. A 80 egyedes beavatkozási kvóta keretében azokat az egyedeket lőhetnék ki, amelyek közvetlenül fenyegetik az emberi életet vagy a közbiztonságot. Az ilyen medvéket a környezetvédelmi hatóság jóváhagyásával lehetne kilőni.

Emellett azonban további 140 egyed kilövését azért engedélyezné a tárca, hogy megelőzze a medveveszélyt. Azon települések környékén tennék lehetővé az állomány ritkítását, ahonnan az elmúlt években a legtöbb bejelentés érkezett a medvék által okozott kárról és a medvetámadásokról. A megelőzési kvóta újdonságnak számít a romániai vadgazdálkodásban, miután 2016-ban a Ciolos-kormány betiltotta a populációszabályozás céljából végzett medvevadászatot. Korábban évente 400-450 medve kilövését engedélyezte a tárca.

„Egyre nehezebb azoknak az élete, akik a medvék által lakott vagy kedvelt régiókban élnek, ezért azonnali megoldásokat kell találnunk” – idézte a tárca közleménye Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert. A tárcavezető hozzátette:

az elmúlt két évben bekövetkezett károk száma és értéke, valamint az ember elleni támadások térképe alapján állították össze azt a listát, amellyel településenként 1-3 medve kilövését tervezik engedélyezni. A kvóták a 2022-es évre szólnak, és a kimerülésükig érvényesek.

Barna medve (Ursus arctos) a Szent Anna-tó közelében
Fotó: MTVA/Molnár-Bernáth László

Tánczos Barna azt is megjegyezte, hogy az elmúlt két év medvés konfliktusait bemutató szaktanulmány rávilágított arra, hogy a deviáns táplálkozási szokásokkal rendelkező egyedek áttelepítése hosszú távon nem hárítja el a medveveszélyt. A településekre bejáró egyedek vagy visszatérnek az áthelyezés után, vagy az új élőhelyükön okoznak ugyanolyan problémákat.

Az elmúlt két évben 47 esetben támadt emberre medve Romániában, 2974 esetben jelentettek be a nagyvad által okozott kárt, amelyeknek kétéves összértéke 6,8 millió lej (félmilliárd forint).

A medvék Székelyföldön okozzák a legtöbb problémát. Hargita megyében 14 ember elleni támadást jegyeztek fel, és a kár több mint 40 százalékát Hargita és Maros megyében jelentették, de jelentős a kár Kovászna, Brassó és Szeben megyében is.

Ha a rendeletet a jelenlegi formájában bocsátja ki a minisztérium, Hargita megyében 35, Marosban 25, Kovászna megyében 13, Brassóban pedig 11 medvét lőhetnek ki a helyi vadásztársaságok.

Neked ajánljuk
A koalákat védve vásárolt fel erdős vidékeket az ausztrál állam Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás Tulipánok tízezrei virágoznak az erdélyi Kalotaszentkirályon (képgaléria) Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam