2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

DNS-elemzéssel leplezik le az illegális elefántcsont-kereskedelmet

Mindössze három nagy bűnözői csoport felelős az elefántagyarak nagy részének kicsempészéséért Afrikából – állapította meg egy új kutatás, amelyben az elefántagyarakból vett DNS-mintákat elemeztek. Az afrikai kontinensen zajló csempészet feltérképezéséhez bizonyítékként telefonhívásokat, pénzügyi nyilvántartásokat és szállítási dokumentumokat is felhasználtak.

A kutatás eredményei remélhetőleg segítenek majd abban, hogy a hatóságok ne csak az orvvadászokat találják meg, hanem eljussanak a bűnszervezetek csúcsáig is. Ott kell lecsapni a bűnhálózatra, ahol az elefántcsontot összegyűjtik és kiviszik az országból, mert ott vannak a kulcsszereplők.

Afrika elefántpopulációja gyorsan csökken: száz éve még ötmillió elefánt élt a kontinensen, de számuk 1979-re már 1,3 millióra, napjainkra pedig a becslések szerint 415 ezer példányra esett vissza. A tendenciát az elefántcsont nemzetközi kereskedelmének 1989-es betiltása sem tudta megállítani.

Évente mintegy 500 tonna elefántagyarat szállítanak Afrikából főként Ázsiába.
Az elmúlt két évtizedben a kutatócsoport vezetője főként azokkal a kérdésekkel foglalkozott, hogy hol zsákmányolják a legtöbb elefántcsontot, ki szállítja, és hány ember működteti a hálózatot.

Lefoglalt elefántagyarak Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail

Samuel Wasser természetvédelmi biológus kapcsolatban áll az érintett országok vadvédelmi hatóságaival, amelyek értesítik, ha elfognak egy elefántcsont-szállítmányt. A tudós elrepül az adott országba, és mintát vesz a lefoglalt elefántagyarakból a DNS-elemzéshez. Eddig több mint 4300 elefánt agyarából gyűjtött mintát.

2004-ben bebizonyította, hogy az elefántok agyarából és trágyájából nyert DNS segítségével néhány száz mérföldes biztonsággal meghatározható, hogy honnan származtak az állatok. 2018-ban azt is megállapította, hogy ha két különböző lefoglalt elefáncsont-szállítmányban azonos DNS-t találnak, az azt mutatja, hogy valószínűleg ugyanaz az orvvadászhálózat forgalmazta őket.

Az új kutatás az elefántok családjára is kiterjesztette a DNS-azonosítást, és az eredményekből az derült ki, hogy csak nagyon kevés bűnözői csoport áll az afrikai elefántcsont-kereskedelem mögött.

Mivel a nőstény elefántok egész életükben ugyanabban a családban maradnak, és a legtöbb hím nem távolodik el túl messze a csordától, a kutatók feltételezései szerint a közeli családtagok agyarait valószínűleg egy időben vagy ugyanazok az orvvadászok gyűjthetik be.

Az ilyen genetikai kapcsolatok segíthetnek a vadvédelmi hatóságoknak, amelyek egyéb bizonyítékokat – telefonbeszélgetések felvételeit, rendszámtáblákat, szállítási dokumentumokat és pénzügyi kimutatásokat – keresnek a különböző elefántcsont-szállítmányok összekapcsolására.

Az orvvadászat számos központját sikerült azonosítani egyebek mellett Tanzánia, Kenya, Botswana, Gabon és a Kongói Köztársaság régióiban.

Neked ajánljuk
Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Univerzum – A rétisas röpte (ismeretterjesztő film) Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam