2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Éhesen és fáradtan került elő a szökött oroszlánkölyök (videókkal)

Egy hónap után találták meg azt az oroszlánkölyköt, amelyhez feltételezhetően törvénytelenül jutott hozzá a montenegrói üdülőváros, Budva egyik külföldi állampolgárságú lakosa. A négy-nyolc hónapos, 40-60 kilogrammos, éhes és fáradt kisoroszlánra egy Budvához közeli falu épülőfélben lévő házában bukkant rá egy rendőr.

Montenegróban a Természetvédelmi Ügynökség engedélyezheti az egzotikus állatok kivitelét, behozatalát, illetve tartását, a február 10-én megtalált oroszlánkölyök azonban nem szerepel a nyilvántartásukban, ami arra utal, hogy illegálisan kerülhetett Montenegróba, és már a megvásárlása is törvénybe ütközött.

Az illetékesek tájékoztatása szerint az állat nem kerülhet vissza tulajdonosához, egyelőre biztonságos helyen van, később vagy egy állatkertbe, vagy az eddig még ismeretlen származási helyére kerül vissza.

Montenegróban egyre nagyobb gondot jelent az egzotikus állatok illegális kereskedelme, a közösségi médiában több állatvédő szervezet is folyamatosan közöl felvételeket az országban tartott állatokról, ám a hatóságok eddig még nem tettek komolyabb lépéseket.

Darko Saveljic, a Környezetvédelmi Ügynökség képviselője a közszolgálati televízióban beszélt arról, hogy mindennaposak a bejelentések, de ha el is koboznak egy-egy állatot, az illegális kereskedelmi hálózatokat nem tudják felszámolni.

Arról is beszélt, hogy az egzotikus állatok gyakran akkor okoznak gondot, amikor felnőnek, tulajdonosaik ugyanis már nem tudják etetni őket, és félnek is tőlük, ilyenkor a hivatalos szervekhez fordulnak, és az államnak kell új lakóhelyet találnia a felnőtt állatoknak a térség valamely állatkertjében.

Neked ajánljuk
Percenként tíz focipályányi trópusi őserdő pusztult el 2021-ben Magyar Mezőgazdaság: Csak minőséggel lehet fennmaradni (videó) Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam