2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klónozással próbálnak megmenteni egy ritka görényfajt (videóval)

Az amerikai puszták egyik legveszélyeztetettebb faja a feketelábú görény. Olyan kevés példány maradt fenn belőle, hogy félő, a beltenyésztés miatt kihalásra vannak ítélve. A tudósoknak azonban sikerült egy új, genetikailag értékes példányt „visszahozni a halálból”. 

A coloradói Fort Collinsban található a Nemzeti Feketelábúgörény-megőrzési Központ, mely ugyan nem egy Jurassic Park, mégis olyan technológiát alkalmaztak, mely a film rajongói számára ismerős lehet. Itt él ugyanis az egyetlen klónozott feketelábú görény, akinek az Elizabeth Ann nevet adták.

Az immár 14 hónapos állat az első, melyet kifejezetten azért hoztak létre, hogy egy fajt megmentsenek a kihalástól – számolt be a Science.org tudósításáról a magyarmezogazdasag.hu.

Korábban három másik, kihalással veszélyeztetett fajnál klónoztak: egy Przsevalszkij-vadlovat, Kurtot, és két délkelet-ázsiai szarvasmarhafélét, a gaurt és a bantenget. Elizabeth Ann azonban az első olyan klón, mely a következő szintre lép, és részt vesz a faj szaporításában is.

Olyan génekkel rendelkezik ugyanis, melyek a beszűkült génállományú feketelábú görények számára vérfrissítést biztosítanak.

Ám Elizabeth Ann nem 100 százalékig feketelábú görény. A szomatikus sejtmagátültetéshez – ez a technológia, amellyel „életre keltették” – házi görényt használtak béranyaként, ami nyomot hagy az utód génjeiben. A mitokondriális DNS ugyanis mindig az anyától öröklődik. Ennek kiküszöbölésére fogják a klónozott nőstényt egy „normál” hímmel szaporítani, a nászukból születő hím utódok pedig már részt vehetnek a faj fennmaradását célzó tenyészprogramban, hiszen a házi görény mitokondriális DNS-t ezek a példányok már nem fogják tovább örökíteni – olvasható a magyarmezogazdasag.hu honlapon.

Neked ajánljuk
Először észleltek tengeriszivacs-fehéredést Új-Zélandon Újabb korallfehéredés sújtotta a Nagy-korallzátonyt Faludy György: Tanuld meg ezt a versemet (videó) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam