2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sikeres a lamantinokat az éhhaláltól megóvó etetési program (videóval)

A program felelősei szerint naponta 300-350 lamantin, más néven tengeritehén bukkan fel az ételért. Voltak napok, amikor akár 800-an is kértek a – részben adományokból származó – római salátából.

Már 25 tonna salátát etettek meg a floridai lamantinokkal, vagyis manátuszokkal, hogy megmentsék őket az éhhaláltól – jelentették be az állami program felelősei.

A helyiek és a turisták által kedvelt kerekded tengeri emlősök száma drámaian megfogyatkozott, mert a mezőgazdasági, városi és más forrásokból származó vízszennyezés miatt eltűnőben van fő táplálékuk, a tengeri fű.

Fotó: youtube.com

A Floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottság (FWC) szakembere, Ron Mezich elmondta: sikerült változást elérni. (Az online, képes tudósítás ide kattintva tekinthető meg.)

Tavaly rekordszámú, 1101 manátusz pusztult el, általában ötévente 625-nek a halálát regisztrálják. Idén eddig 164 veszett oda, közülük csak öt halálát okozta hajóval való ütközés a vadvédelmi bizottság statisztikája szerint.

„Megugrott az elpusztult állatok száma. Programunkat úgy alakítjuk, hogy a lehető legtöbb élelemhez juttassuk a manátuszokat” – mondta Tom Reinert, az FWC regionális igazgatója, az állami és szövetségi lamantinmentés szóvivője.

Az állatvédők általában azt mondják, vadon élő állatokat ne etessen az ember, mert elkezdik az embert társítani az élelemhez. Továbbra is bűncselekmény a manátuszok etetése, bár a szakemberek szerint sok ember szeretne segíteni.

A legjobb, ha pénzt adományoznak valamely szervezeten keresztül, és jelentik, ha beteg vagy bajba jutott manátuszt látnak.

Az élelemért jelentkező lamantinokat számlálja egy természetvédő munkatárs Fotó: Florida Fish and Wildlife Conservation Commission

A floridai partok mentén mintegy 8800 tengeritehén él, és ez óriási javulást jelent a kilencvenes évekhez képest, amikor durván 2000 lehetett a számuk. A javulás részben abból következett, hogy a szövetségi kormány az emlős státuszát veszélyeztetettről fenyegetettre változtatta.

A hosszú távú terv a tengeri fű újratelepítése, amit eddig 8 millió dollárral (2,5 millárd forinttal) támogatott az állam.

Neked ajánljuk
Két év alatt találták meg Uri Geller skót szigetének egyetlen patkányát Versenyt futottak az idővel egy bálna megmentéséért Kínában (videóval) Bíróságon akarja legyőzni az ingatlanfejlesztőket két tó, két folyó és egy mocsár Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam