2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Negyven százalékkal csökkent a rénszarvasállomány Oroszországban

A Természetvédelmi Világalap (WWF) az oroszországi Jeges-tenger-vidék rénszarvasainak tömeges pusztulásáról számolt be. A világ legnagyobb populációja, mely a Tajmir-félszigeten él, a 2014-es 417 ezerről mára 250 ezerre zsugorodott.

2000-ben még egymillió rénszarvast számoltak a tundrán – a pusztulás okát a klímaváltozásban és az orvvadászatban látja a szervezet.

Az orosz városokban megnőtt a kereslet a rénszarvas húsa iránt.

„Valóságos rénszarvasmészárlásnak vagyunk tanúi, hatalmas pusztítást okoznak a vadorzók. Vannak helyek, egyebek mellett Kínában, ahol a rénszarvasok agancsából port őrölnek, és gyógyhatást tulajdonítanak neki” – mondta Eva Klebelsberg, a WWF Északi-sarkvidék-szakértője.

Fotó: Getty Images

Az orvvadászat mellett az emelkedő hőmérséklet is hat az állatállományra. A múltban a csordák általában gond nélkül átkeltek tavaszi sarkvidéki vándorlásuk idején a befagyott folyókon. Amikor a borjak világra jönnek, a folyók ma már egyre gyakrabban olvadnak, ezért az újszülött állatoknak a jéghideg vízben kell kilométereket úszniuk, ezt sokuk nem éli túl.

Neked ajánljuk
Először észleltek tengeriszivacs-fehéredést Új-Zélandon Újabb korallfehéredés sújtotta a Nagy-korallzátonyt Faludy György: Tanuld meg ezt a versemet (videó) Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam