2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyestek segítenek a szürkemókusok ellen

Több mint 35 mesterséges nyestodút alakítanak ki a szürkemókusok észak felé tartó vándorlásának stratégiai helyein, hogy megvédjék a Skót-felföld vörösmókus-populációját.

A Skót Erdészeti és Mezőgazdasági Hatóság (FLS) nyesteket alkalmaz „kidobóemberként” Skócia keleti partvidékén és az A9-es út mentén, hogy távol tartsák az északra vándorló szürkemókusokat.

A vörösmókusok szinte teljesen eltűntek a brit vidék nagy részéről, mióta a viktoriánus időkben megérkeztek a szürkék, és magukkal hozták a mókushimlő vírusát, amely a szürkékre ártalmatlan, a vörösöket azonban elpusztítja.

„Kidobóemberként” vetik be a nyesteket Fotó: Getty Images

Friss kutatások azonban azt találták, hogy a ragadozó nyestek visszatérése csökkentette a szürkemókus-állományt. Mivel a vörösmókus és a nyest évezredeken át egymás mellett élt, ezeket nem veszélyezteti különösebben a ragadozó.

Észak-Angliában és Skóciában nagy erőkkel igyekeznek távol tartani a szürkemókusokat, és megmenteni a vörösöket, de tavaly a szürkemókusok látványosan nagy számban vándoroltak észak felé.

„A szürkemókusok tavalyi mozgása összefügghet a bükkösök jó termésével, valamint azzal, hogy a járvány miatt a vadászok nem állítottak annyi csapdát” – mondta Gareth Ventress, az FSL erdésze.

Vörös- és szürkemókus egymás mellett Fotó: Getty Images

A fából készült, tetővel fedett nyestodúkat a talajtól öt méter magasságban helyezik el a fákra, megtöltik faforgáccsal, hogy biztonságos és kényelmes fészket jelentsenek, melyben tavasszal utódokat nevelhetnek, télen megbújhatnak a nyestek, ezzel csökkentve a fiatal egyedek halandóságát.

A szakemberek reményei szerint az odúk segítenek majd növelni a nyestek populációit azokon a helyeken, ahol fontos szerepet szánnak nekik a szürkemókusok terjedésének megállításában.

Neked ajánljuk
Két év alatt találták meg Uri Geller skót szigetének egyetlen patkányát Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Univerzum – A rétisas röpte (ismeretterjesztő film) Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam