2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Segítsünk a saját tükörképükkel harcoló madaraknak

A tavaszi költési időszakban a hormonoktól feltüzelt hímek képesek a végkimerülésig harcolni a tükörben látható, másik „ellenséges hímmel”, a saját tükörképükkel. Közben nem táplálkoznak rendesen, nem tudják a területüket megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatják.

Évről évre érkeznek tavaszi bejelentések olyan madarakról, amelyek épületek ablakában, autók visszapillantó tükrében akár napokon át is a saját tükörképüket támadják. Ennek következtében legyengülhetnek, megsérülhetnek, folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig nagyon zavaró lehet.

Fotó: Getty Images

A jelenség megelőzése, kezelése egyszerű: a tükröződő felületek eltakarása, a külső visszapillantó tükrök behajtása, a tükröződés csökkentése függönnyel, de kihelyezhető a madarakat riasztó rémzsinór is.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) magyarázata szerint a jelenség hátterében a madarak költési időszakának kezdetével felerősödő területféltő magatartás, és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet „tükörkép-szennyező” hatása áll. Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetőségük evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre.

A probléma az, hogy a hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az „ellenség” nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni.

Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja.

Ilyen szomorú vége lehet az „ellenséggel” szembeni harcnak Fotó: Getty Images
Neked ajánljuk
Nálunk ritka citrombillegetőt láttak Szatymaz közelében Nagyon jó jel, hogy visszatért a fekete gólya a Pilisbe Az a gyönyörú jégmadár (képgaléria) Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam