2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tovább küzdenek az északi szélesszájú orrszarvúk megmentéséért

Két újabb északi szélesszájú orrszarvúembriót hoztak létre a kihalás szélén álló faj megmentéséért küzdő tudósok nemzetközi összefogással. Az embriókat hamarosan déli szélesszájú orrszarvúkba ültetik be, mivel a megmaradt két északi szélesszájú nőstény rinocérosz nem tudja kihordani az utódokat.

A két megmaradt nőstény egyikétől, Fatutól nyert petesejtek segítségével eddig 14 embriót sikerült létrehozni. Legutóbb 2021 októberében nyertek petesejteket a kenyai Ol Pejeta vadrezervátumban élő nősténytől – közölte a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS).

A két új embriót egy olaszországi laboratóriumban hozták létre: a petesejteket egy északi szélesszájú orrszarvú, Angalifu ivarsejtjeivel termékenyítették meg. Az embriókat folyékony nitrogénben konzerválják, amíg sor nem kerül a beültetésükre.

A két megmaradt nőstény északi szélesszájú orrszarvú egyike Fotó: Twitter/Kenya Wildlife Service

A KWS közleménye szerint minél több embriót sikerül létrehozni, annál nagyobb az esély egy északi szélesszájú orrszarvúborjú születésére. Ennek érdekében a nemzetközi tudóscsoport rendszeresen nyer majd petesejtet Fatutól.

Az északi szélesszájú orrszarvú kipusztulásának elkerüléséért folytatott küzdelem 2019-ben kezdődött. A tudósok célja, hogy a létrehozott embriókból egészséges borjak szülessenek.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. A déli populáció egyedszáma 19–21 ezer közé tehető.

Neked ajánljuk
Versenyt futottak az idővel egy bálna megmentéséért Kínában (videóval) Először észleltek tengeriszivacs-fehéredést Új-Zélandon A tundra gyermekei – A nomádok mindennapjai (dokumentumfilm) Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam