2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több elpusztult vagy haldokló madárra találnak északon

Egy héten belül csaknem 200 elpusztult vagy haldokló tengeri madár tetemét fedezték fel egy északi-tengeri dán sziget, Fanø nyugati partján. Az elpusztult állatokból 175 egyed lumma, de akad köztük több lunda és északi sirályhojsza is. Valószínűleg éhen haltak.

Mivel csaknem mindegyik madárnak friss tollazata volt, de az összes nagyon le volt soványodva, Kim Fischer ornitológus azt gyanítja, hogy az állatok éhen haltak. A szokatlan jelenségről a Dán Ornitológiai Egyesület (DOF) számolt be.

Kim Fischer attól tart, hogy a Fanø  szigeten talált madarak csak kis töredékét jelentik az összes elpusztult tengeri madárnak. Az északabbra fekvő dániai városból, Skagenből már hónapok óta érkeznek hírek elpusztult lummákról és más tengeri madarakról.

Kim Fischer az elpusztult madártetemek felfedezésekor Fotó: dof.dk/Søren Vinding

A tömeges madárpusztulásra egyelőre nincs magyarázat. Az Aarhusi Egyetem kutatója, Ib Krag Petersen szerint azonban az élelemhiány és a közelmúlt viharsorozata együttesen okozhatta a madarak halálát, de közrejátszhatott a klímaváltozás is.

A DR dán rádióállomás szerint mostanában más térségbeli országokban, így Hollandiában, Belgiumban és Nagy-Britanniában is szokatlanul sok haldokló tengeri madár partra sodródását észlelik.

Neked ajánljuk
Szomjan halt madarak hullanak az égből Indiában Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Közel 200 év után újra költenek halászsasok Dél-Angliában (videóval) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam