2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ennyivel csökkentek a német erdőterületek az elmúlt három évben

Németország erdőségeinek majdnem öt százaléka tűnt el 2018 januárja és 2021 áprilisa között műholdfelvételek tanúsága szerint. Úgy látszik, hogy a lombos fák könnyebben élik túl például a rovarfertőzést, mint a tűlevelű fák.

A Német Űrkutatási Központ (DLR) a mintegy 51 ezer hektárnyi erdő eltűnését elsősorban a vizsgált években tapasztalt rendkívüli hőséggel és szárazsággal járó időszakoknak tulajdonította, amelyek kedveztek a kárt okozó rovaroknak.

Az erdőket érintő veszteség felmérésére a DLR Oberpfaffenhofenben dolgozó kutatócsoportja az Európai Földmegfigyelési Kopernikusz-program Sentinel–2 műholdjának felvételeit és az amerikai Landsat 8 műholdfelvételeit használta.

A legsúlyosabban a Németország középső részén élő tűlevelűeket érintette a fapusztulás.

A képen egy kéregbogarak által érintett régió látható a türingiai Sonneberg közelében. A németországi erdők sok helyen rossz állapotban vannak Fotó: DLR/Thonfeld

Németország legnépesebb tartománya, Észak-Rajna-Vesztfália az ország nyugati részén elvesztette lucfenyőerdeinek több mint negyedét, de ezen a tartományon belül egyes régiókban a veszteség elérte a kétharmadot is.

A fák vagy elpusztultak, vagy ki kellett vágni őket a vészhelyzeti intézkedések keretében. Mint a DLR jelentése rámutatott: a kártevők tömeges támadása esetén meg lehet akadályozni azok további terjedését a fák kivágásával.

A jelentés arra is kitért, hogy a lombos fák könnyebben élik túl a rovarfertőzést, mint a tűlevelű fák.

Neked ajánljuk
Egy madárfajt védve a macskák elzárását rendelték el egy német városban Kihalás fenyegeti a hüllőfajok 21 százalékát Inkább kevesebb autót Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam