2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megcsappant a nálunk telelő erdei fülesbaglyok száma

Szép összefogással a lakosság is segített a madárvédőknek abban a felmérésben, amelynek végeredménye: megközelítőleg 11 ezer erdei fülesbagoly telelt Magyarországon, ami jelentős csökkenés a tavalyi adatokhoz képest.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME) január végén a lakosság segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbaglyok országos felméréséhez. A beérkezett adatok alapján Magyarország 699 településén, 1104 helyszínen 11 040 erdei fülesbagoly telelt, ami közel 33 százalékkal kevesebb a tavalyi számolás eredményénél.

A jelentős csökkenés hátterében két ok együttes hatása állhat. Az egyik a mezeipocok-állomány tavalyi csúcsát követő természetes, erős visszaesés, amely alapvetően meghatározta, hogy ebben a téli szezonban mennyi bagoly lakhat jól idehaza.

Telelő erdei fülesbaglyok
Fotó: mme.hu/Orbán Zoltán

A másik körülmény az éppen a felmérés idejére betörő erős, sok helyen viharos erejű szél. Ennek köszönhetően olyan nappalozóhelyek maradtak üresen a felmérés napjaiban, ahol máskor több tucat vagy akár száznál is több erdei fülesbagoly szokott gyülekezni.

A felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztályának helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata, más civil szervezet, két óvoda és hat iskola, összesen 406 ember vett részt. Ennek köszönhetően Magyarország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok. Ebben az évben 129 olyan településről is érkeztek információk, ahonnan az előző évben nem, ezek közül 69-ben találtak fülesbaglyot.

Forrás: mme.hu

Az évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az idei kapcsán az egyik legsokatmondóbb, a hazai agrárgazdaságot érintő egyik ilyen információcsoport a baglyok által elpusztított kisrágcsálók nagy száma. A Magyarországon tartózkodó 11 040 fülesbagoly legalább 2,76 millió – mezőgazdasági kárt is okozó – rágcsálót pusztít el a 2021/2022-es telelési időszakban. Ezek a számok is igazolják a baglyok védelmének fontosságát.

Aki kíváncsi rá, kik vettek részt a felmérésben, civilek és szakértők együtt, az MME weboldalán megnézheti.

Neked ajánljuk
Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban A talált madárfiókák többsége nem árva, nem kell megmenteni őket A madárfajok csaknem felének csökken a populációja Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam