2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit hoz Jégtörő Mátyás?

„Jégtörő Mátyás, ha jeget talál, megtöri. Ha nem talál, csinál.” Az emberek képzelete kapcsolatot teremtett Mátyás apostol ünnepe és a közeledő tavasz között, így lett Szent Mátyás apostol Jégtörő Mátyás, mondván, hogy „az ő szekercéje töri meg a jeget, a tél hatalmát”. A halászoknak a csukák ívása szempontjából fontos ez a nap.

Mátyás napjához, február 24-hez országszerte időjárással kapcsolatos megfigyelések és jóslások kötődnek. A palóc hagyományban Mátyás osztja a madaraknak a sípot, ezzel jelezvén a tél végét.

Másik megfigyelésük, hogyha Mátyáskor esik, a jég elveri a termést, a szőlő pedig savanyú lesz.

Szent Mátyás apostol Fotó: konyvtar.vaciegyhazmegye.hu

A halászoknak is fontos ez a nap, hiszen a csukák ekkor kezdenek ívni. Mátyás csukájának is hívják az ezen a napon fogott csukát, azt tartják, hogy egész évben bő halfogás várható.

A dunai halászok évszázados tapasztalata, ha Mátyáskor áll a jég, bőséges halászatra van kilátás, különösen annak, akinek e napon sikerült csukát fogni. A Mátyás napján fogott hal az egész évi szerencsés halászat előjele.

Ha Mátyás napján még fagy, akkor a jégtörő éleztetni adta a csákányát. A Mátyás-napi időjárásból az éves termésre is következtettek: a hideg idő jó termést jelent, a szeles pedig kevés tojást. A néphagyomány szerint ha Zsuzsanna 5 nappal korábban nem vitte el a fagyot, majd Mátyás töri meg a jeget, de ha nem, akkor csinál – olvasható a magyarmezogazdasag.hu honlapján.

Neked ajánljuk
Készítsünk sárgyűjtő helyeket a fecskék védelmében A gyenyiszovai ember jól bírta a szélsőséges hőmérsékleteket (videóval) Az Épp elég hely sziget (videóval) Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam