2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagymértékben fogy a brit sünállomány vidéken

Az ezredforduló óta 30–75 százalékkal csökkent a vidéki populáció, leginkább Anglia keleti felén. Vannak ugyanakkor biztató jelek is, a városokban például regenerálódni látszik az állomány.

Drasztikusan csökken a sünök száma Nagy-Britannia vidéki területein – hívta fel a figyelmet két brit természetvédelmi szervezet, a British Hedgehog Preservation Society (BHPS) és a People's Trust for Endangered Species (PTES).

Becslésük szerint 2018-ban már csak 897 ezer példány élt Nagy-Britanniában a veszélyeztetett fajból főleg élettere szűkülése, illetve széttöredezése miatt, de sok állat esik kutyák és közlekedési balesetek áldozatául is.

Vannak ugyanakkor biztató jelek is, a városokban például regenerálódni látszik az állomány. Az évszázad első évtizedében ugyan még negyedével csökkent a városi sünök száma, azóta azonban stabilizálódni látszik a városi környezethez szokott populáció.

Fotó: Getty Images

Ez a helyzet is rávilágít, hogy milyen fontosak a kertek és a zöldterületek, valamint a helyi intézkedések a faj jövője szempontjából – közölték a természetvédők, akik

a jövőben szorosabban együtt akarnak működni a gazdákkal annak érdekében, hogy vidéken is találjanak életteret a sünök, amelyek legalább félmillió éve honosak ott.

A sünpopulációt történelmileg a hanyatlás jellemzi, legújabban azonban kettéválni látszik a vidéki és városi állomány sorsa. 

Neked ajánljuk
Nem veszélyesek a tőrösdarazsak, ne bántsuk őket! (videókkal) A madárfajok csaknem felének csökken a populációja Univerzum – A rétisas röpte (ismeretterjesztő film) Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam