2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Húsz nagyemlős visszatelepítésével helyreállítható a biodiverzitás

Mindössze húsz nagy testű emlősfajt kellene visszatelepíteni a történelmi elterjedési területére világszerte, hogy a fajok körülbelül a bolygó negyedére kiterjeszthessék élőhelyüket, ami az ökoszisztémák helyreállításában, a felesleges szén-dioxid megkötésében és más fajok populációinak fellendítésében is segítene.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a RESOLVE nevű nonprofit szervezet megbízásából készült vizsgálat különböző természeti közösségeket tartalmazó ökorégiókra osztotta a Földet. Ezek mindegyikében felmérték a nagy testű emlősök számát, és összevetették azokat a történelmi adatokkal.

Arról, hogy mely korszak tekinthető az ökoszisztémák természetes állapotának, megoszlanak a vélemények – egyesek az időszámításunk szerinti 1500 körüli alapot javasolják, a radikálisabb kutatók viszont úgy látják, hogy az ökoszisztémákat az utolsó jégkorszak alatti, több mint 12 ezer évvel ezelőtti állapotukba kell visszaállítani.

A vizsgált helyeken mindössze 6 százalékban volt hasonló a nagy testű emlősök populációja az 500 évvel ezelőttihez képest.

A húsz kiemelt faj – visszatelepítési célkontinensek szerint – a következő:

  • Európában az európai bölény, az eurázsiai hód, a rénszarvas, a farkas és a hiúz;
  • Ázsiában a vadló és a farkas;
  • Afrikában a víziló, a gepárd, az oroszlán, az afrikai vadkutya és a közönséges lantszarvú antilop;
  • Észak-Amerikában a barna medve, a fekete medve, az amerikai bölény és a rozsomák;
  • Dél-Amerikában a jaguár, a pakarána, a pampaszarvas, a lápi szarvas és a fehérajkú pekari.

A terv megvalósításához azonban jelentős változásra lenne szükség a döntéshozók részéről is. Minél előbb fel kellene lépni a veszélyeztetett nagyemlősök élőhelyét fenyegető tényezők ellen és a vadászat visszaszorítása érdekében, de az országhatárokon átívelő ökorégiók miatt nemzetközi együttműködésekre is szükség lenne.

A tanulmány eredményei annak a folyamatban lévő, nyilvános vitának is a részét képezik, amely megelőzi az ENSZ biodiverzitási egyezményét aláíró államok 15. csúcstalálkozóját, amit idén április 25. és május 8. között tartanak meg, a dél-kínai Kunming városában.

Fotók: Getty Images

Neked ajánljuk
A madárfajok csaknem felének csökken a populációja Sikeres és folytatódik a Vadvirágos Budapest program A kontinens legnagyobb beporzótárlata a természettudományi múzeumban (képgalériával) Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam