2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hosszúszárnyú vagy púpos bálna már nem veszélyeztetett faj Ausztráliában

A veszélyeztetett fajok tudományos bizottságának megállapítása szerint az ausztráliai púposbálna-populáció mérete újra elérte azt a pontot, ahol már nem fenyegeti kihalás. Ausztrál természetvédők ezzel nem értenek egyet.

Levették a hosszúszárnyú, más néven púpos bálnát a veszélyeztetett fajok listájáról Ausztráliában. A kereskedelmi célú bálnavadászat tetőpontjára,

az 1960-as évek elejére már csak mintegy 1500 hosszúszárnyú bálna maradt az ausztrál vizekben. A kihalás szélére sodort faj vadászatával 1963-ban felhagytak, 1965-ben pedig globálisan védetté nyilvánították a hosszúszárnyú bálnát. Napjainkban 40 ezres becsülik az ikonikus cetfaj ausztráliai populációját.

Hosszúszárnyú bálna és borja Fotó: Getty Images

A listáról való levétel nem jelenti a faj védelmének megszüntetését, csak a fajmegmentési erőfeszítések sikerének elismerését. „Jelzi, hogy milyen eredményt lehet elérni koordinált cselekvéssel, és a remény üzenetét küldi sok más faj esetében is” – nyilatkozta az ausztrál környezetvédelmi miniszter.

A hosszúszárnyú bálna kétféle állománya, a keleti és a nyugati szaporodik és vándorol az ausztrál vizekben. Vándorló fajként védett marad, megölése, megsebesítése, adásvétele, tartása vagy áthelyezése egyik helyről a másikra változatlanul bűncselekmény.

Természetvédők szerint a klímaváltozás továbbra is komoly veszélyt jelent az ausztráliai populációra.

A tekintélyes állatvédő szervezet, a Humane Society szerint a veszélyeztetett fajok listájáról való levétel „rövidlátó” döntésnek bizonyulhat.

Hosszúszárnyú bálnák Fotó: Getty Images

A hosszúszárnyú bálnák 12–16 méteresre nőnek meg, súlyuk elérheti a 30 tonnát. Egy szokványos évben májusban kezdődik a bálnaleső szezon, amikor bálnanéző hajók sokasága tolong a legjobb helyekért a kelet-ausztráliai partoknál az Antarktiszról a Nagy-korallzátonyhoz ellésre érkező bálnák megfigyelése céljából.

Tavaly korábban nem látott méretű bálnacsordákat észleltek az ausztrál partoknál.
A hosszúszárnyú bálna (Megaptera novaeangliae) megvédése a globális természetvédelem kevés sikertörténetének egyike.

Neked ajánljuk
Versenyt futottak az idővel egy bálna megmentéséért Kínában (videóval) Nem veszélyesek a tőrösdarazsak, ne bántsuk őket! (videókkal) Univerzum – A rétisas röpte (ismeretterjesztő film) Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam