2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az intelligens varjak segíteni tudnak az embernek (videókkal)

A varjak számos híres kísérlet tárgyát képezték, amelyek során kiderült, hogy a faj hihetetlenül ügyesen használja a szerszámokat, ami a magas intelligenciát jelzi, és ez csak a bolygó legokosabb teremtményei számára fenntartott képesség.

Ha azt kérdeznénk, hogy melyik madarak a legintelligensebbek, jó eséllyel az elsők között a bagolyra gondolnánk. Pedig az igazán lenyűgöző agykapacitással rendelkező madarak valójában a varjúfélék (Corvidae). Egy 2018-ban megjelent tanulmány szerint

az új-kaledón varjúhoz hasonló madarak nemcsak arra képesek, hogy olyan tárgyakkal, mint a gallyak és kövek, a nehezen hozzáférhető táplálékhoz (például a fa kérgében mélyen megbúvó rovarokhoz) jussanak, hanem arra is, hogy a tárgyakat kombinálva új eszközöket alkossanak céljaik eléréséhez.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Egy sok évvel ezelőtti kísérlet során az egyik varjú, akit Mangónak neveztek el, négy elemet tudott kombinálni, hogy olyan rudat hozzon létre, amely elég hosszú ahhoz, hogy hozzáférjen vele az élelemhez. Az utóbbi években egyre világosabbá vált, hogy a varjak amellett, hogy innovatív problémamegoldók, az emberekhez és más intelligens lényekhez hasonló belső életet élnek.

A varjak az emberekhez hasonlóan élik meg a tudatosságot, míg a szintén a varjúfélék családjába tartozó hollókkal régóta foglalkozó kutatók kifinomult szociális képességeikre figyeltek fel. Az is kiderült, hogy a varjak elképesztő képességgel rendelkeznek az emberi arcok felismerésére.

Bár a varjak agya viszonylag kicsi az emberekéhez és más főemlősökéhez képest, kicsiny termetük nem korlátozza annyira a potenciális agyi teljesítményüket, mint ahogyan azt gondolnánk.

A hollófélék meglepően magas intelligenciája magának az agynak a felépítésével magyarázható, idegsejtjeik ugyanis tömörebbek, mint az ember vagy a majmok neuronjai.

Fotó: Getty Images

A tudósok elkezdtek olyan jövőt vizionálni, amelyben az emberek és ezek a madarak harmonikusan együttműködhetnek a problémák megoldása érdekében.

A svédországi Södertälje városban a környék régóta húzódó szemétproblémájának kezelésére helyi madarakat kezdtek el alkalmazni.

A Corvid Cleaning nevű svéd cég nemrég kezdett el olyan szolgáltatást nyújtani, amelynek keretében képzett varjakat alkalmaznak a szemétdarabok, például cigarettacsikkek összegyűjtésére, és ezért a feladatért étel formájában fizetnek nekik – ahogyan erről mi is beszámoltunk.

2008-ban az NPR arról írt, hogy egy Josh Klein nevű hacker egy konferencián bemutatta a résztvevőknek a „varjúautomatát”, amelynek lényege, hogy a varjak egy nyílásba helyeznek érméket, és ezért mogyoróval jutalmazzák őket. Klein megjegyezte, hogy

a varjakat meg lehetne tanítani arra, hogy különböző módon segítsenek az embereknek, például az emberi arcfelismerő képességük kihasználásával a kereső- és mentőakciók során.

Neked ajánljuk
26 év után újra láttak itthon halvány sarlósfecskét Egy madárfajt védve a macskák elzárását rendelték el egy német városban Univerzum – A rétisas röpte (ismeretterjesztő film) Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam