2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyeztetett tarvarjakat szállítottak Spanyolországba Budapestről (videóval)

A ritka tarvarjak Európából már régen kipusztultak, csak Északnyugat-Afrikában és a Közel-Keleten maradtak fenn kisebb állományaik. A fővárosi állatkert évek óta sikeresen szaporítja őket, s az itt kikelt fiókákból már korábban is több madarat telepítettek vissza a természetbe. Most négy tarvarjú került vissza egykori természetes élőhelyére egy spanyolországi program részeként.

A mostani visszatelepítésre néhány nappal ezelőtt került sor Spanyolországban, a dél-andalúziai Vejer de la Frontera térségében, ahol több mint két tucat ritka tarvarjú csatlakozhatott a vadonban élő fajtársakhoz.

A tarvarjú (Geronticus eremita) magyar neve kissé megtévesztő, hiszen ez a faj nem a varjakkal áll közeli rokonságban, hanem az íbiszfélék közé tartozik. A tar jelzőt onnan kapták, hogy a fejük búbja teljesen csupasz. A tarkójukon viszont borzas tolldíszt viselnek.

Tarvarjúk a budapesti állatkertben Fotó: zoobudapest.com

A faj eredetileg az egész mediterrán régióban elterjedt volt, sőt évszázadokkal ezelőtt még Magyarország területén is előfordultak tarvarjak – az erre utaló emlékeknek az „utolsó magyar polihisztorként” emlegetett Herman Ottó több cikket is szentelt.

Az idők során aztán – nagyrészt az emberi tevékenységgel összefüggésben – a legtöbb élőhelyükről teljesen eltűntek. Jelenleg a fajnak egy nem vonuló állománya ismert Marokkóból, nagyjából hétszáz egyeddel, és egy vonuló törökországi állomány, további mintegy kétszáz egyeddel.

A harmadik, egészen a közelmúltig fennmaradt populáció, a szíriai, szintén vonuló állomány 2015 óta gyakorlatilag megszűnt. Így ma ezernél is kevesebb vadon élő tarvarjú van az egész világon. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) a tarvarjút a veszélyeztetett fajok között tartja számon.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben évtizedek óta foglalkoznak a tarvarjak tartásával és szaporításával. Az intézmény részt vesz az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által életre hívott, összehangolt tarvarjú-tenyészprogramban is.

A 2003-ban indult spanyol program célja, hogy a tarvarjak újra jelen legyenek az Ibériai-félsziget faunájában. A visszatelepítéseknek köszönhetően ma már több mint száz példány él vadon Andalúzia területén, mintegy két tucat fészkelő párral. A további visszatelepítések célja egy önfenntartó állomány kialakítása – ehhez járulnak hozzá a Budapesten kikelt állatok is. A fővárosi állatkert eddig két alkalommal küldött fiatal tarvarjakat Spanyolországba.

Neked ajánljuk
Sikeres és folytatódik a Vadvirágos Budapest program Érdemes szombaton elnézni a Füvészkertbe HajószezON: pénteken indul a körjárat a Dunán Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam