2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Engedély nélkül tilos és káros összeszedni a hullajtott agancsokat

A hullajtott agancsok engedély nélküli gyűjtése lopásnak minősül, emellett az állatok megzavarásával járó, főleg kereskedelmi célú és szervezett illegális gyűjtés veszélyt jelent a teljes erdei ökoszisztémára.

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleményében arra figyelmeztet, hogy a szarvasok április elejéig vetik le az agancsukat, ám addig kevés a táplálék az erdőkben, ezért nyugalomra van szükségük.

Az illegális gyűjtők azonban gyakran megzavarják a vadakat, hogy erőszakkal kényszerítsék ki az agancshullatást, az állatok pedig menekülésre kényszerülve végzetesen megsérülhetnek, legyengülhetnek.

Hullajtott agancsok Fotó: parkerdo.hu

Ha valaki engedély hiányában gyűjt és visz haza agancsot, az a jogszabályok szerint lopásnak minősül. Gyűjtésre csak az erdészetek munkatársai, a vadászok vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkezők jogosultak.

Agancsot hazavinni azért is tilos, mert a vadállomány állapotát ezekből mérik föl a szakemberek.

A Pilisi Parkerdő arra kéri a túrázókat, hogy az élővilág nyugalma érdekében ne térjenek le a kijelölt utakról, és hívják az erdőgazdaságot vagy a rendőrséget, ha agancsgyűjtővel találkoznak. A szervezetten dolgozó csoportok különösen veszélyesek, mert szándékosan zavarják meg az állatokat, amelyek riadalmukban a közutakra is kiszaladhatnak. A vadak hajszolása állatkínzásnak minősül, és szabadságvesztéssel büntethető.

Neked ajánljuk
Nagyon jó jel, hogy visszatért a fekete gólya a Pilisbe Nagyon jó jel, hogy visszatért a fekete gólya a Pilisbe Elkészült Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam