2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fokozott védelmet kap a sisakos kakadu

A veszélyeztetett fajok közé kerül Canberra jelképe, a sisakos kakadu, amely az ausztrál városok közül egyedül a fővárosban él.

Sussan Ley, Ausztrália környezetvédelmi minisztere egy e-mailben tájékoztatta az ausztrál főváros önkormányzatát a szürke tollú kakadufaj veszélyeztetett státuszának visszaállításáról. A város vezetői egyszerre szomorúak amiatt, hogy ez a lépés szükségessé vált, és egyszerre örülnek, mert felhívja a figyelmet a faj védelmére.

Az állat a madárfajokat számon tartó eBird honlap szerint kis méretű kakadufaj, amely csak Ausztrália délkeleti részén fordul elő. Tollazata szürkészöld, a hímek feje élénkpiros. Hangja egy nyikorgó ajtóra hasonlít. A sisakos kakaduk közkedvelt madarak Canberrában, a külvárosi hátsó kertekben és a város természetvédelmi területein fordulnak elő leggyakrabban.

Fotó: Getty Images

Az Ausztráliában 2019-ben és 2020-ban pusztító bozóttüzek miatt számos állat veszélyeztetett státuszát kellett újragondolni. A koalák februárban kerültek fel a vörös listára – erről itt írtunk korábban.

Mivel a bozóttüzek a sisakos kakadu élőhelyeinek 36 százalékát érintették, e madár is veszélybe került.

Sarah Legge professzor 2021-es becslése szerint a faj populációja 69 százalékkal csökkenhetett, de már korábban elindult a létszámuk hanyatlása.

A sisakos kakaduk veszélyeztetett státusza azt jelenti, hogy a kormánynak figyelembe kell vennie az állami beruházásoknak a fajra gyakorolt hatásait, közbe kell lépnie, hogy jobban megvédje ezt a madárfajt és az őshonos erdőket, amelyek létfontosságú fészkelőhelyeket biztosítanak számára.

Neked ajánljuk
A koalákat védve vásárolt fel erdős vidékeket az ausztrál állam Újabb korallfehéredés sújtotta a Nagy-korallzátonyt Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam