2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az állatok előre tudják jelezni a természeti katasztrófákat

Már az ókorban is voltak arról feljegyzések, hogy a kutyák, a macskák, a lovak, a madarak, de akár a kígyók is órákkal, sőt többször napokkal előre megérzik egy-egy természeti csapás közeledtét. Ma már több országban alkalmazzák a katasztrófák állatok megfigyelésén alapuló előrejelzését. 

A „vihar előtti csend” vagy éppen a szokatlan izgatottság is jelentheti, hogy valami szokatlan van készülőben – ezeket a rendkívüli képességeket szedte össze cikkében a BBC.

Már időszámításunk előttről származó történetekben is találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy földrengés előtt a háziállatok és a vadállatok csapatostul menekültek az érintett területről.

Lovak az amerikai pusztában Fotó: Getty Images

Csak néhány példa a földrengés előrejelzésére:

  • 1805-ben Nápolyban a madarak, a kutyák és a haszonállatok is ricsajjal jelezték előre a veszélyt.
  • 1906-ban San Franciscóban a lovak mérföldeket vágtáztak, hogy megmeneküljenek a közelgő földrengéstől.
  • Kínában 1975-ben, a hideg januári idő ellenére kígyók százai hagyták hátra fészküket. A lakosok erre felfigyelve szintén elhagyták a területet, és megmenekültek a nem sokkal később bekövetkező földrengéstől.
  • A 2004-es hatalmas indonéz földrengés és az azt követő Srí Lanka-i cunami idején az elefántok és a flamingók – hátrahagyva élőhelyüket – magasabban fekvő területekre vonultak. Thaiföldön a bivalyok a parton pár pillanatig a tengert kémlelték, majd hátat fordítottak neki, és felfutottak egy közeli dombtetőre. Percekkel később megérkezett a szökőár.
Flamingók Fotó: Getty Images

Világszerte több kutatás folyik az állatok szokatlan viselkedéséről, és rájöttek, hogy

a földrengések előtt, minél közelebb esik az epicentrum, az állatok annál hamarabb, akár napokkal előre megérzik a rengés közeledtét.

A földmozgás előtt két héttel már zavart lehetett észlelni a helyi légköri elektromosságban, ami a mélyben bekövetkező nyomásnövekedésre vezethető vissza. Az állatok ezt érzékelhetik már jóval a katasztrófa megtörténte előtt.

A heves viharokat is több száz kilométerről megérzik az állatok. 2014-ben Dél-Amerikából az USA-ba visszatérő vándormadarak 180 fokos fordulatot vettek, és még 700 kilométert tettek meg. Nem sokkal később Tennessee-ben több mint 80 tornádó tarolt.

A heves zivatarok és a szökőárak igen erős infrahangokat bocsátanak ki, és több ezer kilométerre is eljutnak. Sok madárfaj erre a hangra rendkívül érzékeny, ami a tájékozódásban is segítheti őket hosszabb repüléseik során.

Thaiföldi bivalyok Fotó: Getty Images

Az eddigi megfigyelések dacára még nem tartanak ott a szakértők, hogy a gyakorlatban is kockázatmentesen használják az állatok előrejelzését. Ám elképzelhető, hogy nemsokára a műszeres mérések és az állati reakciók összessége fogja majd előre jelezni a viharok vagy akár a földrengések közeledtét.

Neked ajánljuk
Készítsünk sárgyűjtő helyeket a fecskék védelmében Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Hétfőn katasztrófahelyzetet hirdettek a Dél-afrikai Köztársaságban Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam