2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az újonnan felfedezett fajoknál nagyobb a kihalás veszélye?

Ausztrál kutatók szerint az újonnan azonosított fajok több okból kifolyólag is nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) tanulmánya szerint a 2011 és 2020 között felfedezett fajok csaknem háromszor nagyobb valószínűséggel veszélyeztetettek, mint azok, amelyeket már az 1700-as években felfedeztek.

A kutatást vezető David Lindenmayer erdőökológiai szakértő csoportja több mint 53 ezer, öt gerinces csoportba sorolt fajt vizsgált meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által vezetett veszélyeztetett fajok vörös listájáról.

Megállapították, hogy a 2011 és 2020 között felfedezett fajok 30 százaléka szerepel a vörös listán, míg az 1758 és 1767 között felfedezettek 11,9 százalékát fenyegeti kihalás. Az elemzés figyelmeztet rá, hogy 2050-re 47,1 százalékra nőhet a magasabb arány. Lindenmayer szerint

az újonnan azonosított fajok több okból kifolyólag is nagyobb veszélynek vannak kitéve: gyakran kisebb populációval és korlátozott elterjedési területtel rendelkeznek, ami miatt sebezhetőbbek az élőhelyük elvesztése vagy feldarabolódása esetén. Emellett az újonnan felfedezett, ritka fajokat az illegális kereskedelem és orvvadászat is fenyegeti.

Fotó: Getty Images

Lindenmayer hangsúlyozta, hogy szükséges lenne a nagy biológiai sokféleségű területek intenzív felmérése, hogy felgyorsítsák az új fajok azonosítását.

„Ausztráliában különösen fontos a biológiai sokféleség megőrzése, mivel az ökoszisztéma szárazföldi fajainak túlnyomó többsége máshol nem fordul elő” – mondta a tudós.

Neked ajánljuk
A madárfajok csaknem felének csökken a populációja Sikeres és folytatódik a Vadvirágos Budapest program A kontinens legnagyobb beporzótárlata a természettudományi múzeumban (képgalériával) Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam