2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az útszélek kaszálása jelenleg rengeteg rovart pusztít el, de ennek nem kell így maradnia

Ha nem lenne elég, hogy a monokultúrás földművelés és a zöld területek visszaszorulása a rovarvilág élőhelyének jelentős lecsökkenését eredményezte, a fennmaradó fűvel borított sávok – például az út menti területek – intenzív kaszálása a hártyásszárnyú, kétszárnyú rovarok, lepkék és a pókok számának további, drasztikus csökkenését okozza. Ugyanakkor már léteznének megoldások a károkozás megszüntetésére.

Az utak melletti zöld sávok kezelésének módja azért különösen érzékeny kérdés, mert ezek fontos közlekedési folyosót jelentenek a megmaradt zöld területek között. A Hohenheimi Egyetem és Stuttgarti Állami Természettudományi Múzeum kutatóinak felmérése alapján azonban a hagyományos eszközökkel végzett kaszálás jelentős kárt okoz az élővilágban.

Az Applied Entomology című folyóiratban publikált tanulmányban ugyanakkor a szakemberek sikerrel igazolták, hogy a kifejezetten természetbarát módon tervezett nyírófej (A MULAG nevű gyártó két termékét hasonlították össze) jelentősen képes csökkenteni a kaszálás okozta rovarpusztulást.

Míg a hagyományos kaszálógépnek a különböző rovar- és pókfajták 29-87 százaléka is áldozatul esett, addig az innovatív eszközzel ez az arány jelentősen csökkent, sőt: nyolcból négy rovarcsoport esetében nem volt kimutatható mértékű.

A kutatók szerint az örvendetes csökkenés a gép zárt alsó oldalának, illetve a felfelé tartó, feltehetően a rovarokat foglyul ejtő légáramlat hiányának tudható be. Bíznak benne, hogy a gépek 10-15 évente szükséges cseréjekor az illetékesek nyitottak, illetve a mintegy 40 százalékos költségnövekedésére tekintettel képesek lesznek a munkagépek fenntarthatóbb generációit munkába állítani.

Ugyanakkor a jelenleg bevett kaszálási módok további hátrányaira is felhívták a figyelmet, mint a fűtörekből származó és az invazív fajoknak kedvező túltrágyázás és a virágos növények hiánya. Ezért korábbi kutatásokra hivatkozva javasolták többek között, hogy a növényzetet ne vágják vissza 10 centiméternél jobban, illetve a  füves területek 10 százalékát hagyják kaszálatlanul, hogy a rovarpopulációk a következő évre helyreállhassanak.

Fotó: 1352925373/iStock Editorial/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam