2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Milyen futónövénnyel árnyékoljunk?

A futónövények nemcsak az egyre melegedő klíma enyhítésében segítenek, hanem a fagykárok megelőzésében is, ezért mindenképpen érdemes elgondolkodni a telepítésükön, ha van pergolánk, kerítésünk vagy alkalmas házfalunk.

Melyik futónövényt érdemes választani, ha a természetes légkondicionálást szeretnénk megoldani kerti pergola, magas kerítés vagy alkalmas házfal esetén? Egyáltalán, milyen opciók vannak?

Borostyán

Fotó: SolStock/Getty Images

Örökzöld növény, amely a félárnyékos helyeken érzi magát a legjobban. Napos helyen tartva gyakori locsolást igényel. Ha jól érzi magát, minden irányba képes növekedni. Lemetszett indái dugványozással szaporíthatók. Málló vakolatra, laza téglafalra vagy stukkóra nem ajánlott futtatni, mert a gyökerei az apró lyukakat nagyobbra tágíthatják, és az eltávolításánál sérülhet a befuttatott falfelület.

Vadszőlő

Lombhullató növény, levelei ősszel szép színesek. Több fajtája is létezik, a háromkaréjú vadszőlő sérülésmentesen visszaszedhető a futtatott felületről a borostyánnal ellentétben. A vadszőlő bogyói az emberek számára mérgezők, de a madarak kedvelt tápláléka. Árnyéktűrő, bármilyen falra vagy kerítésre futtatható.

Trombitafolyondár

Fotó: terra24/Getty Images

Lombhullató, virágos növény, amelynek virágait kedvelik a méhek, darazsak. Emiatt pergolára nem annyira ajánlott, hiszen zavaró lehet a sok döngicsélő bogár a közelben. Leveleinek érintése enyhe bőrirritációt okozhat. Háztól távolabbi kerítésre, sufnira ideális. Szereti a napsütéses helyeket, pár év után szárazságtűrő, viszont a föld alatt is terjeszkedik, erre figyelni kell a telepítésénél.

Iszalag

Milaspage / Getty Images

Lombhullató, virágos kúszócserje. Szereti a szélvédett és napsütéses helyeket, de a töve jó, ha árnyékban van. Télálló, de érzékeny a fagyra. Megfelelő támasztékkal 6-8 méterre is felfuthat.

Futólonc

Tomsmith585/Getty Images

Lombhullató, nagyon alkalmas kerítések befuttatására. Rengeteg színváltozata létezik, és nem túl igényes növény. Bogyói mérgezők, de a madarak kedvelik. Érdemes mulccsal lefedni a talajt a töve körül, hogy ne száradjon ki, és hűvös maradjon számára a föld.

Lilaakác

MichelVIARD/Getty Images

Lombhullató, több színben is létező virágos növény. Bár alapvetően kúszónövény, de akár faalakban is vezethető csavarodó szárakkal. Szereti a meleg és napos fekvést, heti egyszeri locsolást igényel, viszont nehéz növény, ezért támasztékra mindenképpen szüksége van.

Neked ajánljuk
Jóval zöldebb az Alpok, mint korábban Magyar találmány lehet a megoldás a paradicsomokat támadó vírus ellen A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek
Tovább a forrásra: 365.blog.hu
Vissza
Hírfolyam