2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tehén- és kecsketejjel mentettek meg halászok egy manátuszborjút (videóval)

A kis tengeritehénre sebhelyekkel a fején és a testén a Marea del Portillo-öbölben, Granma tartományban bukkantak rá kubai halászok. Amikor partra értek vele, egy közeli falu földműveseitől kértek segítséget.

Tehén- és kecsketej, valamint kókuszvíz keverékével tápláltak kubai halászok egy sérült manátuszborjút, amelyet egy tengeröbölből mentettek ki Kuba délkeleti partvidékén.

A faluban, ahonnan segítséget kértek, aki tehenet tartott, az tehéntejet, aki kecskét, az kecsketejet hozott a kis tengeri emlősnek – mondta el Victor Antonio Serrano halász, aki szerint a falusiak lelkesen segítettek az apróság táplálásában.

A kubai halászoknak a Santiago de Cuba-i akvárium szakemberei adtak tanácsot a kis manátusz etetéséhez. A halászok addig gondoskodtak az állatról, amíg az eléggé megerősödött ahhoz, hogy állatorvosok elszállítsák és biztonságba helyezzék.

A manátusz (más néven lamantin) Kuba-szerte előfordul a védett öblökben és a folyótorkolatokban. A felnőtt tengeritehenek tengerifűvel és más vízinövényekkel táplálkoznak.

A mentőakciót Anmari Alvarez, a floridai Clearwater Akvárium tudósa koordinálta, aki szerint a fáradságot és költséget nem kímélő közösségi összefogás a lamantinborjú megmentésére reményt nyújt a jövőt illetően.

Kuba szigete az egyik legjobb élőhelynek számít a manátusz számára a karibi térségben, a fajra azonban súlyos veszélyt jelentenek az orvvadászok, a hajók és a tengeren sodródó halászhálók.

Neked ajánljuk
Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Mobiltelefonos emlőshatározót készítettek magyar természetvédők Univerzum – A rétisas röpte (ismeretterjesztő film) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam