2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Égre törő ezüst törzsek – sorsotok tőlünk függ

Az európai bükkösök a klímaváltozás nagy vesztesei lehetnek: növekedésük üteme már mérsékelt felmelegedés miatt fokozódó szárazság mellett is jelentősen lassulna, amit nem csak ökológiai és erdőgazdálkodási szempontból éreznénk meg, de a szén-dioxid-megkötő képességük is csökkenne.

Egy friss kutatás számításai szerint különböző klímaforgatókönyvek, illetve egyes régiók esetében az elkövetkező hetven évben a bükkfák növekedési üteme akár 20-50 százalékkal is visszaeshet.

A bükkösök veszélyeztetettségére már korábban is számos, helyi vizsgálat hívta fel a figyelmet, különösen Dél-, de Közép-Európában is. Azonban csak most először került sor a kontinens egészére kiterjedő, átfogó felmérésre és a klímaváltozás hatásainak becslését célzó modellszámításokra. A Communications Biology című folyóiratban publikált tanulmány elkészítéséhez 

Észak-Skóciától Görögországig 324 helyszínen 5800 fa évgyűrűit vizsgálták meg, összesen 780 ezer mérést készítve.

Ez lehetővé tette, hogy rekonstruálják a fák növekedési ütemét az elmúlt hatvan évben, illetve ez alapján forgatókönyveket fogalmazzanak meg az előttünk álló évtizedekre. 

Az 1955 és 1985, illetve az 1986 és a 2016 közötti időszak adatait összevetve csaknem minden régióban a növekedés jelentős visszaesése volt kimutatható. A területi különbségek is jelentősek voltak: egy Északkelet-Európában, Hollandiában vagy Dániában található fa növekedése akár két-háromszor gyorsabb is lehetett, mint a déli elterjedési területen élő példányoké.

Az európai bükkösök közül 18 országban 100 áll UNESCO-védettség alatt Fotó: Thomas_Zsebok_Images/iStock/Getty Images Plus

Dr. Edurne Martinez del Castillo, a Mainzi Egyetem klímakutatója különböző forgatókönyveket modellezve arra jutott, hogy a bükkfák növekedése a legkedvezőbb, egyfokos felmelegedés esetén is 30 százalékkal csökkenhet Dél-Amerikában az 1986–2016 közti időszakhoz képest, szélsőségesen nagy, 5 fokos felmelegedés esetén pedig Közép-Európa erdőségeiben is akár a 20-30 százalékos csökkenéssel kellene számolnunk.

Bár ezzel párhuzamosan az északibb területeken a bükkösök fejlődéséhez optimálisabb körülmények alakulnának ki, ez se a területre, se a fák össztömegére nézve nem tudná ellensúlyozni a többi élőhelyen kialakuló veszteséget.

Neked ajánljuk
A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam