2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fecskék védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani Egyesület

Az elmúlt két évtizedben sajnos több mint 50 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány. A folyamat megfordítása közös érdekünk, a tavasz pedig nagyon fontos fecskevédelmi időszak: még van idő kihelyezni a műfészkeket, vagy megtervezni a fecskebarát falfelújítást.

A klímaváltozással új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok, valamint az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon. Az ellenük történő biológiai védekezésben is óriási szerepe van azoknak az állatoknak – így a fecskéknek is –, melyek természetes úton csökkentik ezek számát.

Ezért is aggasztó a településeken élő fecskefajok állományainak ezredfordulót követő megfeleződése, melynek hátterében számos tényező áll, a táplálékbázis csökkenésétől a fecskefészkek tömeges leveréséig. 

Állománycsökkenésük megállításának, megfordításának alapját a meglévő, aktív természetes fészkek és telepek fokozott védelme jelenti. A műfecskefészkek kihelyezése is ott a leghatékonyabb, ahol ezeket az eszközöket legalább egy már lakott, természetes fészek mellé lehet telepíteni.

Fotó: Pixabay/Elsemargriet
Neked ajánljuk
Készítsünk sárgyűjtő helyeket a fecskék védelmében Szomjan halt madarak hullanak az égből Indiában Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam