2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több az erdő Magyarországon

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben nyilvánította az Erdők Nemzetközi Napjává március 21-ét. Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: folyamatosan nő az erdővel, az erdei fával és cserjével borított terület Magyarországon.

A kormány elkötelezett az erdőterület növelése és az erdőgazdálkodás fenntarthatósága iránt. Az erdőterületek aránya a nemzeti erdőleltár adatai szerint már 25,4 százalék. A 2019-ben elindított Országfásítási Programban 42 ezer hektár új erdő létesítésére pályáztak a gazdák 

– hangsúlyozta az államtitkár az erdők nemzetközi napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint.

A fásítást különböző kormányzati programok ösztönzik. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében 680 hektár új erdőt telepítettek, a Településfásítási Programban pedig 1350 településen 36 ezer sorfát ültettek – ismertette Zambó.

100 ezer hektárral nőtt a nem vágásos üzemmódban kezelt erdők területe 2009 óta 

– fűzte hozzá a fenntarthatóság fontosságáról szólva.

Medvehagyma az erdőben a Zala megyei Obornak és Bocska között 2022. március 13-án Fotó: MTI/Varga György

Az államtitkár kiemelte, hogy a fa stratégiailag fontos megújítható nyersanyagforrás. Ugyanakkor a járványhelyzet rámutatott, hogy jelentős az erdők egészségvédelmi szerepe is.

Helyes stratégia volt 2010 óta az erdei ökoturizmus jelentős fejlesztése – értékelt az erdőkért felelős államtitkár.

Zambó Péter felhívta rá a figyelmet, hogy a klímaváltozás hatásai az erdőket is fenyegetik. Egyre több az aszályos időszak, és gyorsan terjednek egyes veszélyes növényfajok, illetve kártevők is. Mindezek ellen az erdők biológiai változatosságának növelésével lehet védekezni.

Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az egyetemen csaknem kétmilliárd forintos kutatási program indul a témában.

A 150 szakember közreműködésével megvalósuló projekt célja, hogy az erdőalapú gazdaság területén valós megoldási lehetőségeket kínáljon a klímaváltozás kihívásaira.

A programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium Tématerületi Kiválósági Programja támogatja.

Neked ajánljuk
A koalákat védve vásárolt fel erdős vidékeket az ausztrál állam Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás Erdőböngésző: online játékban tárulnak fel a tölgyerdők titkai Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam