2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az agárkosbor lett az év vadvirága

Ez a magyarországi orchideafaj, hazánk egyik leggyakrabban előforduló kosbora a mocsári békaliliomot és a csillagőszirózsát is maga mögé utasította a versengésben. Az agárkosbor sokféle formában és színvilágban nyílik, a mély lilától a rózsaszínen át egészen a fehérig.

Hazánkban mintegy 70 orchideafaj virágzik a világ 23 000 fajából, mind a kosborfélék családjába tartozik, ezért előfordulhat, hogy többen így, és nem orchideaként ismerik őket.

Az idei Év Vadvirága szavazáson a jellemzően áprilistól május végéig virágzó agárkosbor vitt el az első helyet, 1400 szavazattal. A második helyen a mocsári békaliliom végzett közel 1000 vokssal, a harmadik helyen pedig a csillagőszirózsa, amelyre 810 szavazat érkezett. 

Az agrárkosbor hazánk legtöbb tájegységen előfordul, középhegységeinkben viszonylag gyakori, de Külső-Somogyban, a Tiszántúlon és a Nyírség nagy részén hiányzik vagy ritka. Védett növény, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Fotó: Wikimedia Commons/T. Kebert
Neked ajánljuk
A sokhasznú mézontófű (videó) Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz 26 év után újra láttak itthon halvány sarlósfecskét
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam