2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vigyázzunk a sünökre!

Az avarhalmok, gallyrakások alatt sünök fészkelhetnek, ennek tudatában végezzük a tavaszi kertrendezési munkákat, hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) – írja a magyarmezogazdasag.hu.

A sünök igen hasznos állatok, hiszen egy-egy süncsalád számos kártékony rovart, meztelen csigát képes elfogyasztani, ami pedig felbecsülhetetlen értékű segítség egy kiskertben. Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja.

Igen hasznos kerti segítőtárs Fotó: Pixabay

A sünök védelme érdekében azt ajánlják, hogy soha ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat, és ne vasvillával, hanem kesztyűs kézzel, fentről lefelé haladva forgassuk át a halmot. Különösen óvatosnak kell lenni a május–júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek.

Ha a gallyrakás megbontásakor sünfészket találunk, pakoljunk vissza kellő vastagságú rétegben ágakat és leveleket a fészekre. A természetvédők szerint a gallyrakás megszüntetésével érdemes legalább négy-öt hetet várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra. Ha erre nincs mód, alakítsunk ki alternatív búvóhelyet a közelben.

A sünök védelméről további információ itt olvasható.

Neked ajánljuk
Brutális pusztítás: letarolt nárcisz- és tulipánmezők Készítsünk sárgyűjtő helyeket a fecskék védelmében Tudtad, hogy a kerted segíthet a hirtelen lezúduló csapadék megzabolázásában? Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam