2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder János köszönetet mondott a hazai erdészeknek

Áder János köztársasági elnök Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára és Reinitz Gábor, a Pilis Parkerdő Zrt. vezérigazgatója társaságában tett látogatást a Pilisszentkereszt fölötti Kakashegyen, ahol 2014 decemberében a tartós ónos eső miatt súlyos jégkárt szenvedett az erdő.

A köztársasági elnök március 21-én, hétfőn, az erdők nemzetközi napján, a terület bejárásának alkalmával felidézte: a 2014. decemberi látogatásakor hatalmas pusztítás látványa fogadta őt.

Ennek a kárnak a felszámolása nagyon nagy erőfeszítéseket igényelt az erdészektől – fogalmazott az államfő, aki az MTI tudósítása szerint kiemelte, hogy az erdészeket nemcsak az elmúlt 7 év, hanem az elmúlt 100 esztendő miatt is dicséret illeti.

Az első világháború után ugyanis Magyarország elveszítette erdőterületeinek mintegy 90 százalékát. A megindult erdősítési programnak köszönhetően azonban 100 év alatt a duplájára – 21 százalékra – nőtt az erdőterületek nagysága.

Az erdészek tették a dolgukat, elhárították a károkat, megújították az erdőket, de újakat is telepítettek – sorolta Áder János, aki hangsúlyozta azt is, hogy az erdősítés folytatódik, ugyanakkor jelentős kihívásokkal kell szembenézni, hiszen ma már a megváltozott klímához is alkalmazkodni kell. Így például ahhoz, hogy már harmadik éve nincs elegendő csapadék télen, ami az erdőtelepítést megnehezíti, az őszi telepítéseket akár tönkre is teheti.

Áder János a Pilisi Parkerdő Zrt. pilisszentkereszti erdészetébe látogatott az erdők nemzetközi napján Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A köztársasági elnök köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a 2015-ös összefogásban, és támogatásukkal segítették a jégkárok minél hamarabbi elhárítását.

Az elültetett fák mára megerősödtek, és képesek ellenállni az időjárás újabb és újabb kihívásainak 

– mondta Áder János.

2014-ben főként a Pilisben okozott súlyos károkat az ónos eső és a jegesedés: csaknem 50 ezer hektár erdőt, az összes állami erdő 5 százalékát érintette a természeti katasztrófa.

Az államfő kezdeményezésére 2015 márciusában az Országos Erdészeti Egyesület az MTVA-val közösen tematikus napot tartott „SOS – Bajban az erdő!” címmel, amellyel közel 50 ezer magánember, kis- és nagyvállalat társadalmi felelősségérzetét mozgósították – foglalta össze az előzményeket az MTI beszámolója.

Neked ajánljuk
Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Újrapoharakkal csökkenti a hulladék mennyiségét a Veszprémi Állatkert Országos naperőműboom várható Mobilalkalmazással az etikus fogyasztásért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam