2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megérkezett az első gemenci fekete gólya a bekamerázott fészekbe

Tizedik éve figyelhetnek meg az érdeklődők közelről feketególya-párt a Gemenc Zrt., a Duna–Dráva Nemzeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület jóvoltából. Az első fekete gólya idén március 17-én érkezett meg a bekamerázott gemenci fészekbe. 

Az első gólyapár 2011-ben rakott fészket Keselyűsben. A hím madár, Tóbiás, fiókaként 1999-ben Bogyiszlón kapta meg gyűrűjét, és az évek során többször is azonosították a szakemberek. A megfigyelések alapján a telet a Jordán folyó mentén töltötte. A tojónak, Sárának nem volt gyűrűje. Tóbiás rendszeresen az első magyar fekete gólyaként érkezett meg tavasszal Keselyűsbe. A gólyapár utoljára 2018-ban költött a fészekben, összesen 17 fiókát neveltek fel. 2019-ben új pár foglalta el a fészket, egyik madárnak sincs azonosító gyűrűje. Tóbiásról nem érkezett hír azóta sem.

Fotó: Facebook/Ökoturisztikai Központ Gemenc
Neked ajánljuk
Nagyon jó jel, hogy visszatért a fekete gólya a Pilisbe Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Újrapoharakkal csökkenti a hulladék mennyiségét a Veszprémi Állatkert Országos naperőműboom várható
Tovább a forrásra: gemenczrt.hu
Vissza
Hírfolyam