2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hódot láttál? Jelöld be a HódTérképen!

Az eurázsiai hód őshonos, védett állatfaj, tevékenysége a természet és az ember szempontjából is jelentős hatásokat vonhat maga után. Megfigyelésük érdekében 2021 novemberében indult az ELKH Ökológiai Kutatóközpont HódTérkép elnevezésű projektje. 

Bárki rögzíthet megfigyelést regisztráció után a hodterkep.hu oldalon, ahol lehetőség van néhány fotó feltöltésére, a helyjelző megadására, és egy rövid kérdéssort is meg kell válaszolni. 

A térkép segítségével a kutatók információt kapnak a hódok előfordulási helyéről, tevékenységéről, annak hatásairól és a lakosság véleményéről. Az együttélés ugyanis korántsem konfliktusmentes, a faj egyedei – a számos pozitív hatás mellett – sokszor okoznak gazdasági, árvízvédelmi károkat, ritkábban villanyvezetékek, épületek kerülnek veszélybe a megrágott fák miatt. 

„Bízunk benne, hogy kutatásaink és a közösségi monitorozás egyaránt hozzájárulhatnak a faj jobb megismeréséhez és a hazai állománnyal kapcsolatos átgondolt, tudományosan megalapozott tervezéshez”

– idézte a turistamagazin.hu Juhász Erikát, az Ökológiai Kutatóközpont kutatóját, a HódTérkép koordinátorát. 

Fotó: Pixabay/Wildfaces
Neked ajánljuk
Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? A klímaváltozás lakhatási válságot hozott Ausztráliában Hogyan veheti fel a harcot egy város a kukában landoló élelmiszerekkel? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme Elő a gumicsizmát és a fényképezőgépet!
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam