2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közel háromezer madárpárnak nyújt fészket az E.ON

Új és felújított fészektartókkal várják az ismét Magyarországra érkező gólyákat az E.ON dunántúli és Pest megyei áramhálózatán. A cég a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és a nemzeti parkok szakembereivel működik együtt a madárvédelmi beavatkozások kapcsán. Idén 34 helyen telepítettek új fészektartókat, így több mint 2800 madárpárnak adhatnak otthont az eszközeik.

Az elmúlt hetekben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a nemzeti parkok madárvédelmi szakértői és a vállalatcsoport szakemberei a gólyák érkezésére készültek. A visszatérő madarak biztonságos fészkelését és költését az áramhálózat oszlopaira telepített fészektartók segítik. Harmincnégy helyen telepített új eszközöket az energiacég, a meglévőket pedig ellenőrizték, és ahol szükséges volt, cserélték.

Ezekre a karbantartásokra azért van szükség minden év elején, mert a régebbi, akár több évtizedes gólyafészkek több mázsásra is nőhetnek, emiatt pedig veszélyessé válhatnak.

Ilyen esetekben a madárvédelmi szakemberek az E.ON munkatársainak segítségével úgynevezett fészekkönnyítést végeznek, hogy a visszatérő madarak biztonsággal használhassák azokat, és az áramellátás zavartalanságát se veszélyeztessék. Ahol erre szükség volt, ott új, fonott fészekalapokat is elhelyeztek a madarak számára.

Fotó: eon.hu

Nemcsak az érkező gólyák, de a már itthon kikelt fiókák és a további nagy testű madarak védelmére is gondolnak az E.ON szakemberei. Madárbarát megoldás például a fejjel lefelé felszerelt oszlopkapcsolók alkalmazása. Ez a villamos hálózatokon nagy számban használt berendezés, új kialakítású változatán nincs olyan, a madarak által elérhető pont, amely veszélyes lenne számukra.

Az idén a pontszerű beavatkozások mellett több nagyobb hálózati átalakításra is sor kerül a madarak védelmében. Sarród természetvédelmi területen Fertőújlak közelében, Kapuvár és Vitnyéd környékén, a Kapuvár–Hanság középfeszültségű gerincvezetéken több szakaszon, valamint a gyáli hulladéklerakó környezetében várhatók madárvédelmi célú beavatkozások.

Fotó: eon.hu

Bizonyos esetekben a hagyományosan alkalmazott madárvédelmi megoldások – a légvezetékes hálózat szigetelése, burkolatok kialakítása – nem nyújtanak kellő védelmet, így például Európa legnagyobb röpképes madara, a túzokok esetében sem.

A túzokok számára ugyanis az jelent veszélyt, ha nekiütköznek a vezetékeknek, ezért védelmükben kizárólag a vezetékek föld alá vitele jelent teljes körű megoldást.

A vállalatcsoport túzokvédelmi programja keretében legutóbb a Kiskunsági Nemzeti Park és a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén 27,7 kilométeres szakaszon szüntette még a légvezetékeket. Idén ez a munka újabb szakasszal folytatódik az E.ON-nál, tavasszal a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén, Mosonmagyaróvár térségében kezdik meg a földkábelek kialakítását a túzokok védelmében.

Neked ajánljuk
A talált madárfiókák többsége nem árva, nem kell megmenteni őket Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Június közepéig ijesztgethetnek minket a varjak Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam